Učitelj

/

1

706 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

Како је било с буџетима у другим школским окрузима, то не знамо. Ми ћемо овде да изнесемо о школским буџетима како је било у рудничком округу.

Месни школеки одбори, по чл. 94 закона, до одређеног рока, саставили су буџете за своје школе, и ове су послали окр. школском одбору на одобрење.

Шта је урадио окр. школеки одборе —

Окр. школски одбор задржао је код себе све, послате школске буплете, па је из ових сам саставио са свим друге буџете за све школе. Млоге је, предвиђене, позиције избрисао, неке смањио, а неке нове ставио. Окр. одбор је сам прописао и штампао Формулар буџета. Овај је попунио оним позицијама, које је предвидео, па тако «састављене, сам одобрава и шаље по један примерак школ. одборима а по један политичким општинама, да ове унесу озај буџет у своје општинске буџете, наредивши им, да уредно дају школама школски прирез. ;

Како се нама чини п како ми мислимо овакав рад окр. одбора није правилач.

Окр. школ. одбор не може да зна, шта којој школи треба, као што то зна месни школски одбор. У

Школ. одбор је предвидео неке позиције за набавку неких потреба, а окр. шк. одбор је неке избрисао, а неке млого смањио.

Млоге школе имају неке потребе а друге немају те потребе. — Сваки је одбор предвидео шта треба за његову школу за ту годину.

Истина, окр. одбор предвидео је и неке нове позиције, противу којих нема се шта, — али није требао да брише, нити онолико да смањује неке позиције, што је месни школ. одбор предвидео.

По нашем мишљењу окр. школ. одбор има да прегледа школ. бупете ц да их одобрава, а не сам да их саставља и одобрава. Онде, где примети, да су неке позиције сувише велике, као што је један школ. одбор предвидео на огрев 800 динара, а школа је у планини, — такве позиције да смањи; јер је ово заиста баснословна, цифра, а кад се још зна, да је ту само један наставник, а школа је у планинском месту, где доста дрва, има!

Оваким радом окр. школски одбор задао је себи огроман посао, а у исто време одузео је једно право шкод. одбору, које му је дато законом.

Износећи ово питање „о надлежности“, молимо и остале другове да кажу, како мисле о њему. |

М. П. Милошевић.

о