Učitelj

КАКО СЕ ИЗВОДИ ДАНАС ОСНОВА ЗА НОВИ БУКВАР 719

Писмева припрема по којој ћу 6. тек. месеца у 1 разреду љуберашке шкоде, извести прво предавање из партије о гласовима у „Уводним вежбањима за читање“.

Претпоставка је да су деца упознала реченицу, реч и слог, (Последње и не мора бити, јер се успешно, па чак и успешније,#) може радити кад се слогови прескоче, оставе за доцније где им је по свој прилици и право место).

Ко је видео псах#2!... Имаш ли ти фод своје куће 2!... Имате аи свиР!... За што ће пси2! — Да чувају кућу и стоку !... Шта ви

с рефератом читана је обично пре извођења истога. Том су приликом улазила у записник зборски и мишљења осталих чланова о умесности референтових примедаба. После пак свршенога предавања приступано је усменој критици о самоме раду. У њој су учествовали сви чланови.

Мени је особито жао што никако не могох добити — и ако неколико пута, тражих — сам оригинал овога предаввња заједно с рефератом, јер би се држим цела ствар још боље илустровала. — Одговарано ми је да је исто изгубљено, да га дакле нема у архиви зборској !...

%) Напомена је ова ван вумње само одјек г, Миодраговићевих, мисли, јер се добро сећам да сам баш у то време први пут у веку у рукама својим имао онај „Рад“ његов. А кад смо већ ту, онда нека ми је дозвољено да свратим пажњу читалаца на мисао, која се у последње време рађа, а по којој би се имао сав први део „Уводних веџбања за читање“, т. ј. појам о реченици, речи и слогу просто прескочити, изоставити, па рад отпочињати са партијом о гласовима у коју би ве имао увући и цео лрви део разуме се кад је и где је чему најзгодинје: време односно место.

Да се успешно може радити кад се прескочи реченица имамо довољно искуства, као што емо с друге стране уверени да се бев штете могу и слогови оставити ва доцније. Да ли је пак могуће без осетних последица изостављање и једнога и другога па чак и појма о речи — то ће ето бити задатак наше практике у најближој будућности. — Ако се мисао ова покаже као остварљива, онда ће метод винтетичко-аналитички само веће равмере заузети. ·

#%) Припрема је писана за рад у учионици, дакле међу видовима. Али овоме. начину ваља увек претпостављати онај други, бољи, па га и замењивати њиме где год је то само могуће. Ја сам то на делу учинио, јер су ми у непосредној бливини, стојали на расположењу и попа Глигоријев пас и свиње његове, те се и предавање развијало овако :

Дошавши с децом псу, ја питах: Шта је овог Куче! — беше одговор. Куче се у књигама зове псето — додадох ја, и понова управих исто питање на истога ученика...... А шта је оног — упитах, показујући на свиње. Свиње! рече упитани.

Ко уме да натутка овога пса на оне свиње 2! — Настаде тајац. Овоме беше узрок непоимање значаја самога глагола „туткати“, јер се ова, радња у том крају казује глаголом „свкати“, С тога ја морадох поставити овако питање: Ко уме да насвка ово псето на оне свиње; — Тада се нађоше многи па један то и гласно учини. Ја им казах да се у књигама не каже свкати но туткати, па насгавив као