Učitelj

ЗАБАВА И ПОУКА 729

Био сам на свадби. Свадба је била домаћинска: јело се, пило се, колико је ко хтео. Причаће се дуго каква је била пијанка, кад је Ранисав удавао кћер за учитеља Владимира. Месец дана после свадбе Владимирове био ми је испит. Прва година рада — први испит, некако еам са страхом очекивао ревизора. А пред њим је ишао глас: да је опор човек, да учитеље сматра као шиљкаче, који буне народ, који подривају веру а шире Пелагићевизам, итд. Разабрао сам, да се љути кад учитељи о испитима иду један другоме. Он је у томе видео некакав покушај контроле над његовим радом од стране учитеља. () тога нисам никоме ишао на испит, очекивао сам ревизора код своје школе. 16. јуна био је испит код Владимира, а 17. код мене.

По свршеном испиту, ревизор ми ништа не рече о мом раду. Запиткиваше ме о појединим познатијим љу-. дима из тога среза, о кметовима, о капетану, о партијским односима; говораше ми да се никад не мешам у политику, јер, вели, док попови и учитељи нису стали политизирати, све је било боље у овој благословеној земљици нашој; упита ме хоћу ли се скоро женити, па и не сачекавши мој одговор, додаде: да учитељ треба да се жени, само да гледа да се том приликом ороди са великом Фамилијом која му може бити на руци, итд.

а

Ферије сам провео код своје родбине, задовољан, као и увек дотле.

Почетак школске године задаје учитељу доста посла. Мени, невешту, још и више. То ме задржа, те не одох Владимиру до пред крај септембра. Његова Милица дамо што дође те се поздрави са мном, и више је не видех.

Причао сам Владимиру како сам провео ферије, казивао сам му како сам посвршавао послове у школи. Претресали смо ток испита и ревизорово држање.