Učitelj

ПРЕДАВАЊЕ ИЗРАЧУНАВАЊА ПОВРШИНА КОД ЧЕТВОРОУГЛОВ 748

други ће са мотком ићи по правој вг дотле, док се не нађе правац 4. Ту се сад пободе мотка. и сад смо изнашли висину овога ромба 2 та је ад. Сада ћемо висину измерити, и том количином помножити дужину стране. Производ биће површина ромба. Нпр.

Дужина стране овога ромба јесте 89,5 мет. Висина, дуж ад износи 62,4 м. Квадратна површина биће: 9959 х ба КА. 9584,8 м. (Свршиће се)

.

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ

Број глувонемих и слепих у Русији. — По подацима компетентних људи који се занимају овим питањем у Русији, број глувонемих износи око 00.000, толико, колико у целој Европи. Од тога броја пада 509, на оне који; ву у добу за школовање, и што је још значајније, број ових све више се умножава, и не стоји ни у каквој сравмери са умножавањем становништва. Број слепих достиже такође до близу 200.000. У 1886 години број слепих је био 189.872. Ако узмемо у сразмеру становништво, онда 200 елепих долави на 100.000 становника, а у Пруској их долази само 28: у Француској 83:7; у Аустрији 941; у Енглеској 98:5. Већину слепих — 8911 — издржавају добротворни заводи.

У спомен Пушкину. — Цигани петроградеке губерније скупили су међу собом 6000 рубаља, да се од тога новца подигне основна школа у спомен А. С. Пушкину.

Велики добротвор. — Амерички милионар Џон Рокелер чији доходак изнови вада 20 милиона рубаља, био је пре 40 година мали чиновник са 100 рубаља месечне плате, И још тада од ове мале плате, он је давао свакога месеца бедним и невољним петину своје плате. Доцније, када му је се срећа насмехнула те је постајао све богатији, није престајао давати непрекидно петину својих прихода сиротињи и добротворним установама. Лица, којима се може потпуно веровати веле, да је Џон у току последњих двадесет година издао на добротворне циљеве више од 50 милиона рубаља, а зидање хуманитарних завода стало га је за последњих десет година на 4.880-000 рубаља. Свенаучиште у Чикагу добило је од њега прилога 12 милиона рубаља. Па ипак поред свега, својега огромнога богаства живи потпуно скромним животом, и не напушта свој рад у правничној школи и данас, као што је и пређе радио када је био сиромах. ·

Добротворно друштво. — У Загребу постојл друштво које се брине о томе, да сиротним ученицима-цама основних, средњих и учитељске школе као и напуштеној деци, даје за ручак топла јела зими. Ово племенито друштво закљу-

44%