Učitelj

___ФРАТМЕНТИ ИЗ МЕТОДИКЕ 57

4. Обрадити писмено неко наставио градиво, које је усмено пређено.

Израдити прегледе у историји, географији ; израдити какво идеално путовање. |

6. Решавати практична питања и задатке из рачуна и геометрије; применити познате законе из појединих наука на случајеве из живота, итд.

Ови формални ступњи одређују у главноме пут, којим иде наш дух полазећи од чулности до надчулности, од конкретнога ка апстрактноме. Овакав пут јесте индуктиван, којим се иде и у многим наукама. Сви Формални ступњи употребљавају се потпуно само онде, где има нешто ново да се научи. Где је наставна, грађа таква, да се не изводе и не изналазе пикаква општа правила, ту се настава обично свршава синтезом. Тако је и код репетиција. Којим ће се формалним ступњем почети наставна грађа, зависи од саме грађе и од наставничке извежбаности. Младим наставницима пада тешко с почетка да удешавају предавања по Формалним ступњима, али је ипак предавање по Формалним ступњима најбоље вежбање за њих. Формални ступњеви показују наставнику поуздан пут и правац у раду и чувају га од свакојаких грешака. Наводи се против формалних ступања то, као да се наставна грађа што се по њима предаје, шаблонизује сувише. Ово није истина. Баш у формалним ступњима води се рачун о наставној грађи и о духу ученичком, као и о законима, по којима се дух развија, што се у другојачијој настави, у настави без ових ступања, не чини. Ако би ова замерка, важила за формалне стушње, онда шта би се тек могло рећи за ону наставу, која иде онако насумце, не управљајући св ни по каквим начелима, ни по каквим формама.

Ово што смо до сада изложили о Формалним ступњима, у настави, довољно је да корисно послужи као практични упут младим учитељима и учитељским кандидатима. Још