Učitelj

РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

896

"суревњивости, опет га никако не треба допуштати у школи.

Ово што раде живахни ученици, раде и људи необразовани, који ни о чем не умеју да ћуте. И наставник треба „да је пажљив па да не да ученицима прилике за потказивање. Горе је од потказивања казивање одговора од стране наставника, наговештавањем првих гласова, слогова и речи итд.

Овде би требало сад да говоримо и о писменим за„дацима у школама, којима се у нас тако мало пажње поклања, и за израду којих нема никаквих сталних прописа и упута. Али ово питање ми за сада остављамо е наме. ром да се на њега и још на нека питања вратимо првом згодном приликом. Тада ћемо гледати да из сваког наставног предмета донесемо по једно угледно предавање.

Тако овим завршавамо овај нпз лекција из методике, изневши их читаоцима „Учитеља“ више као оглед. Ако би оне биле добро примљене и оцењене од познавалаца и пријатеља практичнога рада у народној школи, ми ћемо првом згодном приликом ове лекције допунити и као целину обрадити, па ћемо их и у засебну књигу одтптампати и растурити.

А дотле до виђења ! Е

Београд — БЛЈУ 1899. |

Миленко Марковић, професор.

ара

ЈЕДНА БУЗЕТА МЕРА

Ан

Ниједан ред државних службеника није мање обезбеђен, а радом већма оптерећен од учитеља. Међу свима службеницима државним, учитељи, по положају, стоје