Učitelj

900 __РАСПРАВЕ_И_ЧЛАНЦИ

плате тога учитеља. Тако је то ишло, док ву учитељи били на државном буџету; сад, кад су пребачени на окружни и на општински буџет, сад се узело за правило оно што је пре било по изузетку: болесноме учитељу поставља се заменик на рачун плате његове.

Свакоме службенику државном, кад, по злој срећи

својој, оболи, оставља се известан рок на боловање, и он "за све то време потпуно прима плату своју. ако је и са практикантима. Само са учитељима се чини изузетак и у овом. Ако учитељ оболи, поставља му се заступник, а плата се заступнику издаје из плате оболелога учитеља. Од чега ће да живи болесни учитељ, чиме да се лечи, шта ће бити од његове породице: о том се не води рачун. Главно је да округ или општина не изгуби, да на окружну, или, по варошима, на општинску благајну не дође која стотина динара више на партију учитељских плата.

Ми мислимо да је у самој неједнакости овој између учитеља и других службеника државних основа једној неправди. Није право што су учитељи изузети од свију осталих. Поред толиких других тешкоћа, које су везане за учитељски положај, нека им се не принавља и ова. Нико не болује од беса, најмање се учитељима може пребацити да неуредним животом упропашћују здравље своје, па је право да им се учини бар оно благодејање које се чини свима другим. Један округ ни осетити неће ако за који месец плати једнога, па и два- три учитеља, више; неће сити тешкоће ни варошкој општинској благајни, ако се деси да које године изда неку стотину динара више на учитељске плате. А извесно је да ће пропасти оболели учитељ, да ће његова породица пасти на тешке муке, ако, болестан, буде остављен без могућности да се лечи, ако му се, болесноме, одузме плата и да ономе који ће га заступати у школи. И здрав како би живео без платез