Učitelj

ЈЕДНА ИЗУЗЕТНА МЕРА > А И НОВ

А шта ли ће тек бити кад се разболи, а плата му се одузме !

Наше су жеље малене и, држимо, сасвим оправдане: да се учитељи изједначе са осталим службеницима државним, да им се гарантује опстанак у служби и потпуна плата за време боловања бар за једну школску годину. Болест је сама по себи велико зло за свакога, за сиромашне учитеље веће него за многе друге; ако се томе оолеснику још и плата одузме, онда му је не само одузета могућност за лечење, него је то осуда на смрт. А тако далеко неће се, држимо, ићи према нама, учитељима.

ЗВАНИЧНА ИСПРАВКА

У листу „Учитељу“, свесци априлској од ове године а на 705. страни, оштампан је чланак г. Мијаила П. Милошевића учитеља. жичке основне школе, под насловом „Школски буџет и окружни школски одбор“. У поменутом чланку, г. Милошевић, између осталога, вели и ово: „окружни школски одбор задржао је код себе све, послате школске буџете, па је из ових сам саставио са свим друге: буџете за све школе. Многе је, предвиђене, позиције избрисао, неке: смањио, а неке нове ставио. Окружни одбор је сам прописао и штампао Формулар буџета. Овај је попунио оним позицијама, које: је предвидео, па тако састављене, сам одобрава и шаље по један: примерак школским одборима а по један политичким општинама, да ове унесу овај буџет у своје општинске буџете, наредивши им,

да уредно дају школама школски прирез. — Како се нама чини и како ми мислимо овакав рад окружног школског одбора, није правилан“.

А пре овога писац вели: „месни школски одбори, по члану 94. закона, до одређеног рока, саставили су буџете за своје школе, и ове су послали окружном школском одбору на одобрење“.

Како је овим писац изнео, из њему познатих разлога, крупну неистину, и тиме хтео путем јавности обележити рад окружног школскот одбора овог округа, као незаконит и неправилан, што се види

Учитељ 54