Učitelj

ВО

РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

из поменутог чланка, — јер тврди: да је на тај начин окружни школски одбор одузео једно право месном школском одбору: — то ради објасњења рада окружног школског одбора, овога округа, као и ради читалаца листа „учитеља“, потписани даје ову званичну исправку:

1

Не стоји ни мало у истини, да су месни школски одбори, до законом одређеног рока, саставили школске буџете и послали их на одобрење: окружном школ. одбору (члан 94. закона о Народним школама). На против, због тога што нису ма време састављени били чиколски буџети пи послати на одобрење окружном школском одбору, — био је примуђем окружни школски одбор да расматра исте у ару0) половини децембра прошле и у јануару ове године. Крпвица за ово пада на дотичне школске одборе-а и на неке учитеље, што се нису хтеди благовремено постарати да се буџети у законом року саставе и на преглед пошаљу. У овом би случају окруж. школ. од. бор имао довољно времена да исте расмотри и даље по закону поступи.

П

Већина послатих буџета била је тако састављена, да су са свим отежавали рад окруж. школ. одбора, пи ни два нису била слична. Поједине су рубрике биле испремештане, цифре у многима измрљане; суме одређене за најважније школске потребе — мале п незнатне, а оне од којих ће имати или немати школа какве корпети ј— невероватно велике! Да не спомињемо много што-шта. друго што је било у неким буџетима, довољно ће бити, ради сазнања правог стања ствари и ради сазнања са коликом су озбиљношћу састављени неки школски буџети, напоменути само ту жалосну истину : да је један школски одбор, са учитељем те школе, ставио у школски буџет 6 — шест —- динара „за издржавање сиротних ђака“ а за школску прославу 120 — сто двадесет — динара!, а поред овота, дневницу члановима школског одбора кад у седницу долазе п благајнику додатак „за вршење благајничке дужности !“ Разуме се,н учитељ није остао без удела. Он је, поред стана који има у школи“ „Добио добру награду, „што му није стан по пропису“ ц што не одговара прописима „сувремене хигијене!“ Кад се дакле узме у вид само ово, што овде напоменусмо, — онда је и сувише јасно: са каквом љубављу, вољом и тачношћу располажу неки школски Одбори пи учитељи при вршењу своје дужности као и какав појам имају о школи и настави и напретку омладине, која им је поверена ! Писац