Učitelj

856 6 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

урадити; дебатовали смо о том на својим скупштинама, састављали пројекте, претресали их, и опет остављали за друго боље време, да се мало више претресе то питање и изнађе најбољи пут. Али већ је крајње време, да се приђе к послу. Ваља примити један пројекат, а имали смо и сувише времена за студирање овога питања. Ми један по један одлазимо са овога света, а наша нејач остаје у највећој беди п невољи. (пваке године долази све већи и већи број молаба за сталну помоћ, које скупштине било по правилима, било по срцу, уважавају и одређују, сталну помоћ. Ако се овако п даље продужи, ми ћемо за кратко време сав капитал утрошити а не ћемо постићи ништа. —

Све ово налаже нам, да одмах свршимо овај посао, јер ће нам он иначе кочити сав будући рад, и не ћемо имати од сада ничега заједничког, што ће нас јаче везивати у једну јаку целину.

Када је основано наше Удружење биле су са свим друге прилике и потребе, а данас су опет са свим друкчије. За оно је време могла поднети овака. организација нашега удружења, али данас, оваква каква је, не може више остати. "Све се мења, све се развија, све се удешава према времену и потреби, па и ми морамо организовати своје удружење на другчијој основи, како бисмо из те заједнице што већу и моралну и материјалну помоћ могли црпети.

То, и само то питање, нека нам буде у првом реду задаћа ове скупштине, па тек ако добнемр. бавићемо се и другим питањима која су стављена на дневни ред.

Наш је рад на овој скупштини од огромне и пресудне важности по наше породице; озбиљан и одлучан рад на овоме питању, треба да нас покаже једнодушне у схватању узвишених дужности родитељских и човечанских