Učitelj

__БАКО СЕ изводи ДАНАС ОСНОВА ЗА нови БУКВАР 917

Један је од њих у томе: што сама природа говора у појединим крајевима не пружа у довољној мери нужну подлогу за извођење његово.“). — Други је опет у томе: што нема могућности да се начело његово изведе до краја, јер ће се свуда наћи по неколико гласова, који се никад у говору засебно не чују. Али ево одговора на такве приговоре.

Прва се замерка уклања оним утврђеним Фактом, по коме се као што знамо путем подражавања на много бољи, сигурнији начин Долази до нужних појмова но садањом анализом, теће се у местима, где сама природа говора не пружа подлоге за извођење његово, морати пре свега да припреми земљиште за исто. То је пак могуће а и врло лако. Треба деци на пример само рећи: „У књигама се тутка псето овако: ссе, с, С, с, па их нагонити да то неколико пута наизменце у хору и посебно изврше, а другога и трећега дана поновити и ствар је готова, јер деца то радо и врло лако памте.“

Још кад овоме приступе у помоћ и илустроване слике оних момената, који као најзгоднији буду изабрани за полазне тачке, а које ће пружити деци сам први део „Нови Буквар“ онда је тек лако појмљиво за свакога, колико ће тек бити омогућено извођење ове тешке партије по овоме синтетичко-аналитичком методу.)

Што се друге замерке тиче имамо рећи ово:

Извођење самота начела синтетичко-аналитичког метода до краја, баш и кад би могућно било — непотребно нам је. — Искуство нам казује да се успешно увођење у иу суштину писменога говорења,

%) Ово нарочито вреди за варошки говор, где се деци никад у животу и не укавују и то баш — ако смемо кавати — најглавнији моменти, као што је: туткање пеа, терање оваца, и т.д, а колико је тек читавих крајева нашега народа, где се ово можда са свим другим узвицима постиже, и ако ву нама за постигнуће · сврхе баш гласови: 6, шр,8, ж, ч ци п — у друштву са самогласницима, као што се из казанога довде може видети, и свеколики аргументи, помоћу којих се овај изводи.

9) Ми имамо и искуства ва то. Оно се у осталом илуструје и поступком нашим у самом предавању: — давање појма о гласу: о, а донекле и напоменом у гласу з, — Шта више овакви поступци првих дана, могу служити и као веома пријатна забава, да не речемо чак и шала, па би било врло умесно и заменити њима неке друге можда и по све Ре.

') Илустрације ових момената замењујући данашњу „Словарицу“ Јовићеву играће улогу „Фигуративне азбуке“ самога Коменеског, али даће је и одигравати много успешније не треба ви посумњати.

Поменемо ли овде још и то: да ће Нови Буквар С мврађен на основу самих рукописних типова дакле као и Чутурилов, онда имамо потпуну слику истога, а тиме се уједно одужујемо и самој истакнутој теми нашој.

УЧИТЕЉ 55