Učitelj

ОЈЕКТ ПРАВИЛА УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА 927

Чл. 42. По потреби, а на предлог Глав. Одбора или половине зборских управа, може се сазвати и ванредна скупштина, која, ће претресати и одлучивати о оним пословима, за, које је позвана.

6) РАД НА ПОМАГАЊУ ЧЛАНОВА УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА пи ЊИХОВИХ ПОРОДИЦА.

УП. Давање ванредне помоћи.

Чл. 48. Учитељима добротворима, утемељачима, редовним члановима Учитељског Удружења и породицама тих чланова, који су то најмање пет година били, може се дати ванредна помоћ, ако се находе у веома рђавим материјалним приликама.

Чл, 44. Највећа ванредна помоћ коју Одбор може дати своме члану износи 150 дин,

Количина ванредне помоћи одређује се према ступњу рђавог материјалног стања дотичног члана или породице, према годинама чланства и заслугама за Удружење.

Ча. 45. Ова помоћ даваће се из партије која, ће се сваке године уносити у буџет за овај смер.

Чл, 46. Ако Глав. Одбору није познато имовно стање и прилике у којима се налази члан (породица) која тражи помоћ, он ће тражити извештај од управе оног збора, којој су стање и прилике тога члана добро познате. |

УШ. Фонд за обезбеђење учитељсних породица.

а) Име, смер “ средства.

Чл. 47. Да би се породицама умрлих чланова Учитељског М дружења, обезбедила, новчана помоћ, чланови овог Удружења оснивају фонд за обезбеђење учитељских породица.

Овај фонд је саставни део Учитељ. Удружења.

Чл. 48. Од главнице Учитељ. Удружења одваја се сума од. 40.000 дин. која ће послужити ва основ. капитал овога Фонда. Новцем од улога чланова овог фонда, а по потреби и интересом од основ. капитала исплаћиваћс се обезбеђена сума породицама умрлих чланова.

Чл. 49. Од дана ступања у живот ових правила па најдаље за годину дана сви учитељи-це чланови Учитељ. Удружења могу