Učitelj

702 __РАбСПРАВЕ_И_ЧЛАНЦИ

"обезбедити чланове своје породице (жену, децу, оца, мајку ит.д.) по одредбама ових правила.

Од овога изузимају се само они учитељи- це, који имају 50 и више година старости а нису били непрекидно бар 5 година чланови Учитељског Удружења.

Чл, 50. Ко од чланова Учитељ. Удружења не би обезбедио своју породицу у одређеном року, тај ће доцније поред молбе Управи Фонда за упис, поднети и лекарску сведоџбу о стању свога здравља. Преглед ће извршити најмање два лекара у присуству Управе фонда или Управе месног збора. На основу ових докумената Управа Фонда одлучује о примању или непримању дотичног члана.

Ова одредба вреди иза учитеље који доцније ступе у службу, га не обезбеде се у року од пет година.

Чл. 51. Сваки члан учитељског Удружења који обезбеђује „своју породицу плаћа:

а) Основни улог и 6) годишњи улог.

Чл. 52. За основ. улог плаћа седо 80 година живота 10 динара, а после на сваку даљу годину живота плаћа се још по један динар.

Основни улог плаћа се једном за свагда.

Чл. 58. Годишњи улог у 60 динара може се полагати у два маха а у размаку од 6 месеци. Он се плаћа доживотно Управи Фонда за обезбеђење учитељ. породица, а преко Глав. Одбора Учи-тељ. Удружења. |

Плаћање улога мора бити тачно и у одређено време. Ну рок "ва исплату може се продужити најдаље још за 30 дана. У том случају плаћа се Управи Фонда за сваки дан задоцнења по 0,10 дин. Ко и за време овог рока не положи улог губи сва стечена права.

Чл. 54. Обезбеђену суму примају законити наследници осигураникови; а ако ових нема, онда се исплаћује | по завештају.

Овај завештај може се мењали после сваке треће године. У "томе случају Управа Фонда у пуној седници уништиће први завештај.

Чл. 55. Сваки осигураник дужан је промену службеног ме"ста доставити Управи Фонда за обезбеђење учитељских породица.

Чл. 56. Ако би процент умирања у којој години изнео више "2,“, Управа фонда, исплаћиваће обезбеђене суме из свог резервног фонда, а тај вишак издатака разрезаће на све осигуранике који су дужни исплатити га најдаље у року од 2 месеца.

Чл. 57. Сваки члан Учитељ. Удружења може само једном „своје наследнике обезбедити.