Učitelj

208 РАСИРАВЕ И ЧЛАНЦИ

За време болести јако болесници ислабе, здраве веома лагано, а компликације су врло честе.

Ток болести је код деце повољан, а само код рахитичне, скроФулозне и туберкулозне скопчан је са опасношћу.

У последњим епидемијама инФлуенце, нису оболела само она лица, која су са свим изоловано живела од сваког саобраћаја; из тога се види, да су за инфекцију повољније прилике где је маса људи дакле и у школама, — Пошто је болест веома лако преношљива, то је тешко за времнна применити потребне мере, да се инФехција спречи. Ради предохране, треба се држати оних општих правила, које вреде за све остале заразне болести; т.ј. локали — учионице — морају се држати чисто и дезиниковати, оболела деца изоловаће се од здраве и реконвалесценти смеће похађати школу тек онда, кад већ непостоји ни најмања сумња од стране лекара, да се болест неће пренети на околину.

У заразне болести могли би прибројати још једну, истина много. ређу, можемо шта више рећи веома ретку болест међ школском децом а то је:

5) епидемично запалење мождане марамице — Мешлоив астба, која се и не рачуна међ т. зв. школске дечје болести, за то и не мислим, да о њој овде говорим.

(СВРШИЋЕ СЕ)

== вв

ЈЕДНА ШКОЛА

ив ОБОУ ТРАВЕ СПРЕЉСЕТАЛХ БРАЈЕВА

—-Ф>—

(СВРШЕТАК)

Да кажемо напослетку коју и о Вишој женској Школи у Сарајеву. Ова школа отворена је нарочитим заузимањем Ристе Х. Дамјановића 1. септембра 1890. год., тадашњег одборника школског. У овој школи предају се ови предмети: у

1. Хришћанска наука

Ито:у 1. разреду Катихизис. у Ц. „ _ Богослужење православне Цркве.