Učitelj

ШЕОЛСКО КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 219

жење и допуна основ. школовању, но му могу бити чак и супротне по духу, методи и материјалу наставе. Сад да пређемо на поједине државе и стање наставе у њима.

ПООЗА ТЛА РСА

Организација швајцарских школа може се сматрати као једна од најсавршенијих организација у Европи. Према статистичким подацима Рт. Ниђег-а, Јев Салшет излаже поједине чињенице које се односе на организацију школа, дух наставе и установе школске, а које се овде саопштавају у исцрином изводу.

Основна. настава у Швајцарској обавезна је, бесплатна и слободке вероисповести. Уређење школско, издавање наредаба, програми и наставни планови, спремање наставника, надзор над испитима — у опште све што утиче на напредак наставе, све је у руками кантона. Савез има само право врховног надзора, а од дужег времена врши то право установом рекрутскиг испита, чији ресултати показују просветно стање појединих кантона. Трошкове за школе подносе саме општине, јер то одговара општинској самоуправи, основици швајцареког политичког уређења. Краће речено: држава налаже обавезност основ. наставе, кантони је организују а општине плаћају.

Тако је на хартији, а у ствари многе општине не могу ла издрже школеке трошкове, но траже помоћи од кантона Та је помоћ у једним кантонима обилна, у другим са свим незнатна. Кантон Вајеуче подноси сав терет око издржања школа; Хлшећ, Мепећагеј, Уапа и др. дају врло много помоћи, док кантон Уајајз једва даје неколицини својих општина неку незнатну помоћ.

У неким кантовима школске су општине одвојене од политичких, а у другима нема нарочитих школ. општина. Уз то постоје и општински школски фондови, али нису у свим кантонима у сразмерно подједнаким бројевима заступљени. Док нпр. у кантону Уаџа од 384 општине свега 5 имају школске Фондове, дотле у кантону Уајајз од 197 општина свега 14 немају школ. Фонда. Укупна сума новаца свих школ. Фондова (општинских) износила је 31 децембрл 1894 год. 58 мил. (7. Интерес на тај новац троши се на издржавање школа, поред помоћи од кантопа, општинског трошка и случајних доходака. (школска, завештања и т. Д.)

81 децембра 1894 год. овако су били распоређени трошкови око издржавања, школа.

Интерес школских Фондова. 2,281,404 ћ. Помоћ од кантона 5,009.410 ,