Učitelj

ШКОЛЕ И ПЕДАГОШКИ РАД ЈАНСЕНИСТА 453 'Она се двоје у две групе, а то су: правила за васпитача и правила за децу. ј

да васпитача Кустел излаже ових 9 основних правила :

1) Он мора непрестано бити с децом, како ће што боље познати дечје подобности, наклонсети, навике и карактер; а то је све неопходно потребно за постигнуће успеха у ваепитању.

2) Он мора оштро пазити на сваки корак, како свој тако % дечји. На своје кораке мора васпитач пазити будно и неуморно за то, да ве би у којој прилици послужио деци као рђав пример, да им не би дао кад год повода, да га осуђују или да му се подемевају. На дечје кретање мора васпитач мотрити за то, да би на време спречио њихове грешке и преступе, да би пружио руку онима који су пали, да би познао еву дубину дечје душе, да би потпомогао развиће деце која споро напредују, да би обуздао самовољну и јогунасту децу“ При свему томе треба вазда имати на уму, да многе дечје погрешке потичу са немара васпитачева, и да је одговорност за дечје васпитање веома велика пред Богом. |

8.) Он треба да обраћа пажњу, највшце на развиће добродетељи код деце. Незнабошци се негда стараху, да своју децу упознаду са разновреним предметима у науци и уметности. Код хришћана на првом месту нека буде брига о моралном савршенству, јер је крајњи циљ живота једнога хришћанина — да заслужи царство небеено. Из тих узрока не треба пустити децу на весеља, забаве и у позоришта, не треба им дати да певају светске песме; не дати им да овуђују ближње своје или да се коме подемевају и ругају. И сам васпитач нека се уздржава од сваког слободнијег разговора и опхођења ес децом.

4.) Нека уклања децу од друштва, којега је бливина, штетна по њиг. Деца су наклоњена иступима, она лако учине зло, и њих је лако окренути е права пута или завести. За то им се мора забранити дружење са друговима, који су неваљали, крадљиви, који се радо куну и псују и тд.

5.) Срце ваститамево нек буде препуно милосрђа и љубави. Васшитач замењује деци њихове родитеље и зато је дужан васпитати их са родитељском љубављу, која ће уз то бити без својих недостатака. и слабости, у какве падају родитељи. Деци се не сме.никако: ласкати, нити им се смеју грешке сакривати. А такође, не сме се е њима понашати ни заповеднички, већ благо и питомо, те тиме отклонити од себе сваку мржњу или одвратност њихову. Нека вас се деца боје као учитеља, нека вас поштују као оца и нек вас љубе као најбољег друга. Милосрђе и љубав показују начин, на који ће се опазити свако зло и отклонити свака незгода и штета од деце; они уче пи-