Učitelj

ШКОЛЕ МИ ПЕДАГОШКИ РАД ЈАНСЕНИСТА 455

номе напред израђеноме плану, да не би чинио ни на кога утисак човека, који нема чврстих, сталних и ваљаних правила у своме раду и кретању.

Правила за децу. Кустел вели ово:

Пре свега и више од свега ваља децу учити пристојном и окретном понашању, те да деца умеју собом владати онако, како ће се те допасти свакоме, а да не буду дрвени и неокретни. И најпаметнији и најбољи човек, ако је неокретан и неумешан прави на присутне. груб утисак. За то на правила пристојности и окретности или углађености треба децу навикавати још из малена. Степен углађености дечје може се најбоље видети у њихову држању и манирима, у њихову кретању крај стола, у друштву и разговору. У Кустела се налази дугачак низ правила о понашању при столу; она нам у исто време, дају интересантну слику светских обичаја ХУП. века. Простор нам не допушта, наводити их овде. Али што се тиче правила, којих се треба држати ири разговору, може се рећи да она имају вредности и за наше време, за то их излажемо онако, како их је поставио сам Кустел.

„Људи су створени зато, да живе у друштву, а не појединце и у пустињи; они морају водити разговоре један с другим, да би измењали мисли, сазнали што ново и усавршили оно старо, што знају. Разговор или беседа изоштрава ум, даје облик размишљању, учи човека познању са мога себе и чува га од самољубља им сујете, учи окретностњ и уљудности. Беседа — то је школа мудрости и учитељица пристојности. Чак, без беседе, није могуће извршити оно, што нам Еванђеље налаже: т.ј. тешити ожалошћене, Сајусн ега незналице, поправљати грешнике, упућивати на пут истине ши Ето, у колико“ је беседа корисна и потребна.

Каквим особинама треба да се одликује добра беседаг Како и ес ким треба да воде разговор млади људи“. И најзад, шта. треба при свему том избегавати и чега се чувати 2

Најпре се морају, без икаква изговора, избацити из разговора“ клетва, узалудно божакање, двосмислене и незгодне речи као и све остало, што може, било растужити било застидети које од лица, што“ участвују у говору. Свагда бити обазрив. Женскињу и старијима треба указивати уважење. Творити вазда право, јер ко лаже губи поверење другова својих и може лако доживети гомилу непријатности. И говор и понашање удешавати на према појимању својих ближњих, обртоти све на добро, што они говоре; извинити недостатке и грешке, оћутати или гладнокрвно презрети сплетке и злобу. С поштовањем беседити са старијим женскињем, од којега би се могло што корисно