Učitelj

458 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

1. Учитељи и учитељице не раде, или друкче рећи: лени су у послу свом.

2. Школе не пате од несиреме учитељске, од неумења него од нерада.

_ 8. Треба само што јачи надзор, што чешћа контрола, па ће бити. све боље. —

По моме мишљењу, пак, сва три ова закључка су из основа погрешна, а без мало што није сасвим обратно. Да расветлим то.

Ако бацимо један поглед на школе наше од пре 2—8 деценије и на данашње, видећемо да је садања народна школа са свим преображена, и морамо признати да је основна школа учинила релативно већи напредак него икоје друге. А, г. надзорниче, напредак такав нису могли постићи нерадници.

Ако погледамо на рад учитеља наших ван школе, и ту ћемо наћи њих као људе врло вредне. Кад је основано Друштво Св. Саве, учитељи су били највреднији за ширење те идеје, Књижевна Задруга и данас, мислим, да рачуна учитеље у највредније раднике _ своје. Али најбољи пример учитељске вредноће имамо за време пређашњих политичких бораба. Друга је ствар, какав је тај раз био и колико је користио: али, кад се тај рад ценио, кад се од учитеља тражио, и кад су и сви други на тај посао прилегли били, учитељи ву чуда починили. Вредноћа и рад били су ту, а ако од тога није било користи, мање су криви учитељи од оних, који их не упутише путем другим, који им нису тражили и ценили други какав рад.

А како данас стојимо Данас се тражи да подижемо и потпомажемо привредну снагу народа нашег, и зар не видите на све стране како су учитељи прилегли на посао тај2 Који сталеж државних службеника више поклања пажњу, и који се више труди да потломотне ономе што се данас истиче као прека потреба 2

Не, не, г. надзорниче, неосновано је и неправично је оно прво. вуђење ваше: да су учитељи нерадници. Има међу њима и оваких и онаких; али, у опште узев, не може се рећи да су учитељи нерадници; а кад их сравнимо са др. чиновницима, морате им признати барем да су вреднији од многих других.

У осталом то је пре кратког времена потврђено баш с најви- | шег места, кад је Њ. В. наш светли Краљ рекао учитељској депутадији : : Од свих држав; ид службеника, ја видим данас како су учитељи највише пронули послу м раде.

А како стоји она друга и трећа пресуда ваша 2 Ви, г. надзор ниче, велите да учитељи имају довољно спреме само неће да раде; а кад би их ви чешће обилазили и боље притегли, све би пошло на