Učitelj

ЈАВН | ГОВОРНИЦА 454

венство у празноме преклапању, јер у таквим случајевима победа

бива често опасна. Желећи у томе успети па по коју било цену

човек може врло лако изгубити пријатељство својих другова. (Наставиће се)

по ивфноче

ЈАВНА ГОВОРНИДА

Г. ШКОЛСКОМ МА АЗОРНИКУ Н.

— 5 Господине надзорниче!

Не знам ко сте ни одкуда сте, а узимам слободу на Вас адресовати ово јавно писмо. Не чудите се ни Ви, ни читаоци, што ово пиемо упућујем неком кога незнам. У колико је личност непозната, у толико ће бити објективније суђење. А овде је споредно која је личност. Главно је овде ствар о којој се говори; а ова је толико важна, да заслужује јавно о том да се прозбори, како би то могли прочитати сем Вас и сви надзорници и учитељи. Имаће бар нешто на за све.

· Надзорниче, ово моје писмо Ви сте изазвали. Неколико речи, које су из неког вашег писма извађене и изнете у првој свесци „Просветног Гласника“ од ове год. (у одељку „Белешке“, под натписом! „Из писма једног надзорника“) нагвали су ме, да уставем у одбрану учитеља, у које и вам спадам, или управо да упутим пра. вилном схватању и суђењу једно ваше криво ехватање и суђење.

Г. надзорниче, Ви ете, као што сами признајете, само једном обишли подручне Вам учитеље, и одмах сте донели суд тако одређен фи одлучан. Да ли нисте ви сувише брзо тај суд донели Биће да јесте. А, што се брзо сврши, често буде неправилно, ређе пак правилно и тачно. |

Кад сте пак Ви себи дозволили да после једног прегледа школа онако рекнете о учитељима, биће дозвољено и мени, да рекнем коју 9 том питању после 20 годива живљења међу учитељима и проучавање учитеља и свих наших школских прилика и неприлика.

Ви, г. надзорниче, велите да сте се запрепастили, кад сте обишли подручне Вам школе, јер сте у њима нашли нешто што нисте "знали, нити очекивали. Зар Ви, г., толико нисте до сад познавали право стање наших школаг — Онда сте још мање > требали, тако одмах суд о том да изречете. Ваш суд је: