Učitelj

418 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦА

» # %

Професори учитељских школа у Немачкој, у појединим немачким државама (Баденска, Виртембершка, Баварска) не полажу за своја

звања никакве испите. Ова се звања, па и докторска, махом пове-

равају теолозима. Па и у Пруској, где постоји епецијалан испит, најбоља места се дају теолозима. Међутим у Саксонској томе се стало на пут, а ова је земља, у просветном погледу најбоље уређена међу свима немачким државама. Професори учитељске школе посећују курсеве на универзитету, и број наставника који немају ову „академбку“ спрему, не треба да буде већи од ' целокупног броја наставвика учитељ. школа. Међутим, ово је у неколико илозорно, због велике потребе у наставницима.

да спрему учитеља основани су у Берлину комплементарни куроеви, који су одређени за одличне учитеље, ради допуне и учвршћизвања њихова знања и образованости. Тако спремљени и снабдевени воћим знањем, ови учитељи добивају најважнија учитељска места.

У почетку (1896/97. г) ови су курсеви били организовани само за 24 ученика, и трајали су само 4 месеца. Данас они трају 6 месеци (ед 15. октобра до 15. апр.) и имају 40 слушалаца, изабраних од најбољих учитеља. Ови учитељи добијају попутнину, и најмање 125 марака месечно додатка.

И Виртембергу је уведен нов програм за учитељске испите. Они змају дча ступња у испитима: један даје право на привремно звање | а други на стално, Главна је измена програма у томе, што је реди- _ тиска настава потиснута на друго место, у корист педагошког учења. Сем тога свирање у оргуљу и хармониум постало је Факултативно. Уз то су Факултативни још и Француски и хатински језик, ручни рад, земљорадња и кахемљење воћа.

Иепит првога ступња могу полагати они који нису свршили учитељску школу, само ако су навршили 19 година.

За мепит другога ступња, кандидат треба. да је радио бар 2 редине у каквој јавној школи. Најважнији је предмет педагогија. Свирање у оргуљу је Факултативно, као и у првом ступњу. Допушта се

"избор међу географијом, природним наукама и Физиком. Кандитат

мора имати 23 године, а испит се може полагати само двапут. Ко за 3 год. не положи други испит, ставља се на расположење, док га не положи, а после 10 година лишава се службе. Главна је ствар на непитима не количина внциклопедичког знања, већ зрелост у мишљењу, а кравилноет и логичност у усменом и пивменом изражавању.