Učitelj

208 РАСПБАВЕ И ЧЛАНЦИ

Или боље речено: када су родитељи лоше расположени, онда "су то и деца осећала у строжим казнама, па ма п не била "тако крива, и обратно. 'Гу дакле осуствује доследност, а без доследности нема послушности, а без ове ни правилног вас. питања.

Тим поводом износи један педагог ово:

Баш сада седи крај мене дечко, кога ми је упутио отац да га васпитавам. Код мене ради марљиво и с вољом; непокварен је, добра срца, ама је постао жртва домаћих прилика, које не беху тако, да би помогле васпитање "даровита дечка чиј се карактер учвршћиваше.

А какве су то прилике 7

Управо онаке, какве често виђамо по нашим домовима. Отац је жив, одличан трговац, који зна само за оно, што би било од користи по његову трговину. Васпитање је дечково дакле и ту, као и на више места, поверено мајци. Отац не "би. био у стању да сина васпита, баш кад би и хтео. Он је добричина и по мишљењу његових пријатеља и познаника изврсан муж. Али о васпитању има врло чудновате појмове. Дрекост дечкову сматра за знак унутрашње самосталности, које се нико не треба ни да дотакне, али када преврши дара меру и када се њему то не свиди, туче дечка без свака милосрђа. Дечко нада таку дреку, да се искупљају људи из "суседства и отац, да би учинио крај скандалу, умирује сина — ласкавим речима. А тај малишан миран је код мене као јагње, учтив, послушан. Радује се када се приближи време да к мени пође и у мојој близини осећа се блаженим, Из тога излази овај наук: пијетет шичезава зато, што породице не знају да васиштавају. Питање: А шта је с мајком тога сажаљења достојна дечкаг — Мајка му је необично ваљана, добра, али исто тако и слаба жена. Радо би све учинила, „само када би знала шта треба да ради, и када би и њој васпитање улило само мали део консеквенције. Више година тај ју „је дечко мучио, а то није смела ни по што поверити посленом и „строгом оцу, јер је добро знала, да се и срџбом очевом ни-