Učitelj

ШКОЛСКО КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 561

5) Наставу ће изводити учитељи који имају и теориске и ирак-

тичне умешности.

Слојд је различан за мушкарце и девојчице. За мушкарце је: уведен рад с хартијом као увод у радове на дрвету. Томе се уче деца још у забавиштима, а после се продужује у основној школи. Израђују се кутије и геометриски облици од картона.

Рад на дрвету почиње најпроетијим кочићима и мочицама, па се после све више шири и постаје савршенији и озбиљнији.

Од скора је уведен и рад на металима, који је врло радо примљен од учитеља и учитељица.

Женски ручни рад није обавезан а уведен је много доцније. Међутим шивење и плетење долази у обавезну наставу.

Још ћемо неку проговорити и о школским кујнама у овим земљама у којима се спремају ученице за дужности домаћица. Од 12 године приступају практичном раду и подељене су на групе, у свакој по. 10 ученица. Сам рад врши се под надзором и упутетвом управитељице курса а према утврђеном плану. Држава потпомаже ове кујне, а није изостала ни приватна помоћ. У Штокхолму су ове кујне добиле скоро поклона око 100.000 круна.

Опрема и морални карактер наставника-ца стоји на великој висини, а то опет долазиод иницијативе коју закон даје наставницима, даље, од знатне улоге коју они имају у школским већима, и од. ауторитета који им се указује и признаје у школским питањима. Један шведски журнал симпатично назива учитељско удружење четвртом силом. На појединим журналима раде само учитељи-це као сарадници, а отуд и долази да се и штампа радо бави питањима педагошким. Има неколико стручних орган» за основну наставу.

А ВЗ РЕЈ А

ЈАПАН

Јапан је без сумње једна од најнапреднијих држава на далеком азиском истоку. Прва је она од свију источних држава усвојила европеку културу и најновије напретке науке. Чувени европски а. нарочито немачки професори раде годинама на њиховим великим школама, и може се пбуздано рећи да су они препородили ову земљу. Данас она не уступа многим напредним европским државама у сваком погледу. Јапанска влада посветила је своју највећу пажњу и старање школи, те је с тога њихова основна школа на истом ступњу на коме су школе напредних европских држава. У погледу школском

УЧИТЕЉ 3 . 36