Učitelj

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ 545

предавање. Предавање у школи не треба да се почиње пре 8 сахати у јутру, а час предавања никако не сме бити дужи од 45 минута, уз 15 минута одмора. Гимнастика у школи не треба да има значење лекарства, а свакако ваља претпоставити гимнастици слободне игре.

Професор Кеј иврадио је план ва занимања у школи према савременој науци о пигијени: деца од 7—9 година треба да спавају бар 11 часова (од 8 у вече до 7 у јутру: на игру и слободно занимање дати им 3—6 часова, а на обавезни рад у · школи и дому 3—5 часова. Број радних часова преко недеље је одређен је ва децу од 7Т годана 12—18: "ва децу од овам година 18—24: за децу од тодина 24—30 час. и т. д. долавећи до 54 часова на недељу за ученике од 18 година.

Учитељске илате у Истри. Прошле године донео је Истарски сабор начелну одлуку о повишењу плате учитеља у опште. Али је тај вабор пао у једну велику погрешку ако буде извео до краја ту своју одлуку. Погрешка је та, што је он нампслио поделити учитеље на три категорије; грађанске, оси. варошких школа им сеоских школа, па првима дати већу плату, другима мању а трећима најмању. (во је из основа погрешно, јер по чему треба варошком учитељу дати већу плату · него сеоском кад исте дужности врше, па баш у неколико је и теже сеоским учитељима него онима у вароши. Држимо да ће се уочити та неправда па их изједначити у плати.

Поводом тога питања и посланик на истарском сабору Пг. Сћегва раваслао је свима учитељима там. школа циркулар а који ће они попунити. У истом циркудару су питања о економском стању учитеља. Ти одговори потребни су истом посланику ради инФормације у погледу одређивања учитељских плата. Тамошњи лист „Н Роројо ЈаБТапо“ доноси врло симнатичан чланак у прилог учитељима. А 14. пр. м. састали су у Поли изасланици гамошњих учитеља поводом истог питања, како би сви заједнички одговорили на тражена питзња Е-та Сћегза. Тога дана пре подне споразумевали су се о одговорима које ће дати на та питања и остала која се тичу у опште школе. Дебатовали су о основи школа о добу обавеве поласка деце у школу; о дечјим забавиштими; о пољопривредним и ванатлиским школама и т. д. По подне истога дана саставили су одговоре на питања посланикова. А решили су једногласно да су одсудно противни дељењу учитеља на варошке и сеоске у погледу плата, него да плате буду једнаке свима.

Учитељи у Боци Которској. Свесни Срби у неким местима Боке Которке видећи тежак положај својих учитеља, закључили су једногласно на својим општинеским вборовима, да својим учитељима дају додатке све дотле, док им се плате не повисе.

Жалосне прилике српске деце у Угарској. Пре неколико дана дошла мала Вера из школе кући, па како је смотрила деду свога она онако бевавлена и весела раширив ручице паде деди око врата узвикнув: „Кехзе( гевоКо1ошт“. Шта је то Веро, упита изненађени деда, а где је „љубим руку“. Е, то је било до сада а сад морамо овако, одговори бевазлено Српче. Деда се на ово само вагрдну, притиште Фвоју малу Веру на груди, пољуби је у чело и дубоко уздахну, а две крупне сузе Бануше му низ старачко липе... Јадна Србадијо!

Драгоцен доказ. Ако мало коме буде што на крај срца онда вичи на учитеље, те како ништа не знају, како су лени,и како овај