Učitelj

РАВПРАВЕ И ЧЛАНЦИ АНА 2

ства деце. ИМ овим начином ова помоћ не би могла промашити одређени циљ.

Сав друштвени капитал до сад је био на штедњи у појединим новчаним заводима с незнатним интересом од 5%, и е тога је врло споро растао. У новим правилима нема никакве одредбе да ли ћеи у будуће тако бити. (С тога, кад знамо да акције наших новчаних завода дају од 8—129/, год. дивиденде, било би врло корисно унети у правила, да се за трећину кашитала овог Фонда набављају домаћи · папири од вредности, који се котирају на берзи, те би овим путем друштвени капитал имао већег интереса.

Огромна је већина наших другова врло сиромашног стања, тако, да једва излази на крај са својом платом, те се у тренутним неприликама често задужује којекаквим зеленашима или омањим новчаним заподима, тде их интерес с меницом, есконтном листом и др. стаје 15 до 20%. Џа да не би "4 друштвеног капитала лежало у новчавим заводима с 5, интереса, могао би се члановима Фонда, под врло пробитачним условима и за њих и за удружења давати у позајмицу на овај начин: сваки члан Фонда за „осигурање у случају преке потребе има права послужити се с У, суме коју је уложио за овигурање е интересом 8"/, гаранција. за зајам служило би његово осигурање. На овај начин дају позајмице и нска осигтуравајућа друштва. Ова допуна у правилима дола би удружењу бољи приход од свог капитала, а нашим сиромашним друговима врло јевтин кредит у случају потребе, те не би падали у руке зеленашима. о:

_ Оваке по мом мишљењу корисне измене и допуне. утицале би _ врло благотворно на напредак нашег удружења и ове хуманитарне установе, да ниједан учитељ-ца не би имали разлога, да не буду чланови њени, јер док ву сви живи, служе се кредитом у случају потребе, а после смрти њихови наследници добијају осигурање. |

Ужице – :

Јован Голубовић учитељ