Učitelj

ПРЕДАВАЊЕ 615

у.

Ако има да се изнађе површина кружнога прстена (ел. .) наћи ће се, кад се најпре изнађе површина једнога, па површина другога круга; За тим површину мањега одузети од по. вршине већега, и остатак показаће површину кружнога прстена.

Б. Елцаса.

Е

Ако се круг развуче, добива се елипса. Што је круг развученији, елипса је дугуљастија. |

Најправилнија елипса прави се на хартији помоћу конца и игала, на табли помоћу канапа и екеерчића, а у пољу помоћу кбнопца и кочева.

На табли нацртаће се елипса овако: Утврде се два ексерчића у размаку 30, 40, 50, или колико се хоће, сантиметара. да оба ексерчића утврде се крајеви канапа. Но канап не сме бити затегнут већ отпуштен, да прави лук. Сл. 7. Заоштреном кредом, затегнувши њоме канап, описиваће се крива црта у колико куде канап допуштао. Кредом ће се вући дотле, док се не дође на место, одакле је отпочето. Овим се добива елипса. Ол. 7.

На хартији ово се чини на исти начин, само се овде пободу 2 игле у размаку коме хоћемо, и за њих се привеже конац, који такође не сме бити затегнут. Писаљком плајвазом — затегнувши конац, описиваће се крива линија, која, кад се састави, даје слику елипсе.

Баштовани и други, у пољу граде“ елипсу кад пободу два коца у извесном размаку, и за њих утврде крајеве конопца, који мора бити отпуштен а не затегнут. Заоштреним коцем, затегнув конопац, запарају се земље и тим се начином направи елипса.