Učitelj

КЊИЖЕВНОСТ 681

То је садржина књиге.

Од интереса је забележити неке бројне податке о ширењу ериске књите у прошломе и овоме веку, како их писан овде износи. Он означује у својој „Српској библиографији“ (Београд 1869.) као почетак српског штампања Х. Жефаровића СтематограФију из 1741. годане. Од 1741. до 1800. год. штампано је свега 226 књига у 46 година, дакле по 5 непуних књига на годину. Од тих књига њих 112

пада после 1729. — дакле више од 12 годишњеОд 1801—1820 год. број штампаних књига 814, по !8'1 год. »„ 1821— 1840. > „ - 384. те о ЗОО „ 1841—-1850. , – ђ 5 095: 6 о ВВЕ Бе. . Н 4 АИ

Ови интересни подаци као и остале ствари из прошлости, које се у списку наводе веома ће занимати читаоце и даће им прилике, да стекну правилно мишљење, о развићу и ширењу наше књиге, као и да чешће мисле о њену напредовању. Многе ствари овде само наведене могу се попунити својим властитим искуством, те спремити грађу за много потпунији и исцрпвији спис оваке врсте. Да напоменемо само: антикваре, разносаче, колпортере и т. д. као Факторе, о којима у овој књизи није говорено. Ст. С. Станишић

Пољолривредни гласник повремени спис српског пољопривредног друштва; свеска 1. са ХТУ и 208 стр.; цена 1!'50.

= (НАСТАВАК)

У Индији се од паринча са шећер. репом или неким палмама справља алкохолно пиће арак, као што је у нас шљивовица. Хиндуси справљају од њега главно пиће санде, а Јапанци саки или самсу, врета јаког пива са 11—14%, алкохола. — Од пиринча се прави штирак, белило а меша и са чоколадом.

Ако је клима повољна и ако има довољно воде, пиринач може успевати на. свакој земљи, која не пропушта воду. Семе треба узимати из других предела, те да се избегну разне болести и изметања.

Пре но што се посеје, мора се држати у води, где ће набубрити,

те лакше. у води падне на земљи кад се сеје. —

Кад су повољни услови, ниче после 10—14 дана; у хладној му води треба дуже времена. У почетку не сме бити воде више од 1 6. м., а кад израсте 10—30 се. м., како где, све дотле док не сазре да се жање.

-