Učitelj

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ 651

Џри повратку из Беча дочекали су га многи поштоваоци и пријатељи ва жељевничкој станици, а сутра дан је и Главни Одбор корпоративно био. од њега примљен, и том га је приликом г. Максимовић председник Главног Одбор повдравио и топло му честитао срећно оздрављење.

Господин Министар је љубазно примио чланове Главног Одбора и на поздрав г. Максимовића изволео је у главноме ово одговорити :

„ја сам Вам захвалан Говподо што сте и Ви дошли да ми изјавите своје вадовољетво, што сам се спасао једнога недуга, који ме је бацао у велику бригу. Благодарећи помоћи Божјој и науци, ја сам се спасло им сада добро видим. Као до сад, тако ћу исто и од сад двојином више прионути, да учиним оно, што сам дужан учинити, Посао на налпој народној настави остаће ми и даље једна од пајвећих брига. Сви ми треба сдошки да прионемо, да помогпемо, колико год смо кадри помоћи, те да нам отаџбина буде јака и енажна у сваком погледу.

Никад не заборављајте да ми имамо много да радимо, јер наши народни идеази јон нису остварсни,

Имајте на уму господо, да се само збиљским и преданим радом ва добро и срећу своје отаџбине то може постићи. Таквим радом учинићемо много; таквим ра дом ударићемо сви ваједнички здраву и снажну основу бољој назпој народној будућности. Живот и напредовање једне земље и једнога народа у свему су подо воту једнога човека. Ако у човекову телу сваки делић врши свој део рада, тело напредује и снажи се. Тако исто, ако сваки од нас прионе на свој посао, па га ради са пуно љубави и пожртвовања, немамо се чега бојати, можемо очекивати

бни жи- .

славну будућност. Е ; Не ваборављајте, да крв која по нашему телу непрестано цпркулише и даје

храну појединим деловима тела, представља у једној вемљи њену привреду која постоји за то, да је оснажи, увећа и обогати. Што су мишићи који покрећу органивам човечји, бране га и чувају од опасности, то је и Физичка снага нашег народа, чији је представник војска наша, наша одбрана у свакој могућој прилици; а што су живци који осећају, који уносе у душу нашу појмсве, идеје, којима свој ум богатимо, то емо сви ми Који радимо на народној иросвети.

"Старајме се да ти живци буду здрави, сложни и јаки, да унесу у народ истинеко звање, истинску љубав и патриотизам према свему што је наше, па смо учинили колико смо кадри били учинити и што нам је дужност била.

Само тада када будемо то учинили, мођићемо благе и ведре душе и. на са мом самртном часу рећи: „Њиње отлушчајеши раба твојего Господе и т. дес

Овај лепи и патриотски говор гавуо је чланове Глав. Одбора и они су отишли задовољни љубавним пријемом г. министра, који је се са сваким на растанку поздратио и љубазно руковао.

Учитељски испити, — Г. Министар просвете и цркв послова одредио јена основу чл. 80, вакона о устројству Учитељеке Школе да почну учитељски испити 1. каја ове године. На пете треба да се јаве сви они к ји имају право пола ања учитељеког непита до 1. маја ове године.

Родитељски састанци. — У жељи,да се што јаче зближе школа и кућа као два најглавнија васпитна центра, београдски учитељи-це предувели су блатодаран похвалан посао да то ивведу, како би нам васпитање омладине окренуло на боље. У том циљу отпочели еу по свила крајегима држати сетоти родитељски састанци, које родитељи обилато посећују и узимају врло живог учешћа у расправљању и до