Učitelj

НЕКРОЛОР 659

+

Априза 7. ове године преминуо је у Београду наш добри друг и пријатељ Станоје Николић учитељ и подпредседнак Глав. Одбора Учитељског Удружења.

Пок. Станоје је рођен у Крушевцу 20. октобра 1860 год. Основну школу и нижу гимназију свршио је у месту рођења а Учитељску Школу у Београду, 1882. године. У школи је по учењу и владању

_био међу првима. Био је добар и искрен друг и пријатељ, те је с тога био омиљен међу друговима у школи, а доцније и у грађанству са своје благе и мирне нарави и пријатног опхођења. Био је вештак у свирању и певању, те је и на том пољу много привредио скупљајући мелодије. Штампао је „Дечје песме“, „Збирку 200 српских игара и песама“ и многе песме и игре у засебним издањима.

Учитељевао је у Бигреници, Параћину, Зајечару и Београду и свуда је оставио лепе успомене ваљана и поштена човека, што нај“ боље сведочи онако многобројан спровод при сахрани.

У школи је био одличан радник, а радио јеи ша школској књижевности, написавши „Дечје игре“, „Земљопцис“ за ТУ р.осн. народ.

школа и „Лекције из срп. језике“ за ученике трговачке омладине којој је био наставник пуних десет година.

У новембру пр. год. од насилних напора и рада пропљува крв, паде у постељу из које се више не диже. 7. априла испусти своју племениту душу, а 8. ветог месепа сахрањен је у новом београдском гробљу уз учешће свију београдских учитеља-ца, учитеља курсиста ручног рада, проф. сред. школа, чиновника и осталог грађанства. Погребу је присуствовао и мин. унутр. дела г. Генчић.

Пред покојником кућом опростио је се с покојником г. Пера Милојевић овд. протођакон овим говором:

Допусти ми драги пријатељу из младости; да се с тобом опро стим. Ти полазиш на пут.с којег се нико не враћа, ти остављали незбринуту дечицу твоју, којој си био и отац и мајка, ти остављаш сроднике, знанце и пријатеље твоје, ти остављаш добри учитељу ученике твоје, право је да се с тобом опростимо, право је да те по

по добру поменемо, јер си ти био нежан отац, добар друг и пријатељ, ревњив наставник деце наше.

Живот је реалан; он није илузоран и:ништаван; не ишчезава без опстанка; сваки поштен живот оставља за собом стваран тра у светскоме послу, па и твој живот учитељу Станоје, 'није ништаван, није узалуд протекао, оставио је стваран траг за собом, и у ерцу

твојих пријатеља и познаника и у срцу твојих малих ученика, који ће се свагда сећати свога доброг учитеља.