Učitelj

495

учитељима и педагозима. Руски педагошки листови“ гледају на пр. на школе словенских народа у нашој земљи очима немачким, франпуским. па чак и мађарским, само не словенским. Примера за то имамо у изобиљу. Код нас се још добро памти, какву је узрујаност пропавео код нас предлог новог школског закона у Угарској, по коме се је мађарски језик имао још јаче проширити по школама, на уштрб матерњих језика. А шта на то веле руски педагошки листови: „Руска Школа“ просто је цитирала основу законску из француског листа „Кеупе зпбеглапопаје де | епзејопетеп!“ с похвалним признањем, баш као и референат француског листа не обзирући се ни најмање на то, да тај притисак мађарски сноси преко 4 милиона Словена, То је само мали пример узајамности словенске код Руса, а ми ћемо п даље при демонстрацијама певати: „Рус је с нама, ко прот нама!“ ·

~

Мађарска деца. — У осамнаестом броју бечког недељног листа „Пет Хес“ изашао је од Лудвига Леополда чланак о угарском сеоском детета из кога вадимо у изводу доње редове, који су и за нас од голема интереса.

У Угарској живи приближно три милиона деце од једне до дванаест година. У Буда Пешти умрло је у тодини 1902. од свеколике деце испод пет година 376:80/0о, у целој Угарској пак просечно 4#82-40/00; у некојим опет окружним градовима. 650—5800%/0о. Писац брижљиво испитивао узроке те жалосне појаве п прикупио је, помоћу школских надворника, учитеља и лекара податке за 10.000 деце.

Из тих података изводи се овај позитиван закључак: брзим развишком млљекарскихт задруга у Угарској сеоском је детету просто опетша најваднија сранљива материја, чисто “ право кравље млеко, које сељак отима из уста свога рођеног детета из тпемсње за добићу, а радтик због његове повећане цене.

По бледоме лику школске деце један угарски школски надзорник долазио је до сазнања, да у тој општини постоји млекарска задруга. Па п остала храна дечја постала је слабија услед поскупљеног меса. Пређе су угарска деца јела изјутра и у подне сланине, у добу „посека“ и свињско месо, а сада су тешко сварљиве биљне материје главна исхрана малога пролетара.

Одело дечје пстина се пролепшало, благодарећи јевтиној фабричкој изради ама п то не свуда. У Словачкој виђају се деца где боса иду по леду, бедно одевена: на другим пак местима носе деца зими само неке дроњке. Рођени Мађар истина, поклања већу пажњу оделу своје деце, но што то чине Словаци или Румуни. Женекиње је махом боље одевено. Стари народни крој губи се се дана у дан. Где су боље животне прилике, тамо је код женскиња одомаћен луксуз. Сребро уступа злату, материје за прање свили и сомоту. Младићи имућнијих сеоских породица гиздаво се одевају, тако да их је мучно распознати од чиновничких синова.

Станови сеоске деце по најжалоснији су. У непосредној близини Буда Пеште у општини Тармок бораве у мајушним собичцима и по десет лица. Ни на другим местима није много боље. Докле се скоро изведена живина не заодене перјем, држи је сељак у својој соби. коју не чисти из предрасуде, да живина не би угииула. И у таквим собичцима зими никако неотвараним, да би се само са-