Učitelj

260

„ако љубав узимате међу собом“. Не зна, дакле, ни то, да узимати „значи само пећтеп и Кашећв,!

На страни 47. и 48. стоји: „Посланице или писма апостолска на Божић... Богојављење. !!“ Међутим то је погрешно, јер не постоји · ниједна апостолска посланица са таким натписом.

На страни 56. износи једну песму на Божић: „Слава во вишних Богу, воспјевајте људије“, а ставио је натпис: „Песме на Божић“, Притом ову песму није превео, као што није превео ни песме на благодарењу, на страни 57. А сме ли и то бити!

На страни 58. вели: „псалм 134.“ а цитира речи из псалма 185., према Даничићеву преводу. Истина, у словенском преводу је 134. псалм, али је ту разлику требало објаснити, макар у напомени.

То исто вреди и за псалм 135., на страни 61.

Најзад, ни српски језик није правилан. У овој савски Читанци наћи ће читаоци, на пр., „после Христовог рођења“ (стр. 5) место „после Христова рођења“; наћи ће „до века“ место „довека“ (стр. 13); „престављамо“ место „представљамо“ (стр. 19); међ место „међу“ (јер се апострофирање не допушта у књижевности, изузев

песме и онда кад се цитирају туђе апострофиране речи); „Светоме

Духу“ (стр. П.и „светоме Духу“ (стр. 14.); „да би ми“ (стр. место „да бисмо ми“; „божјих“ (стр. 20.) и „Божјој“ (стр. За 5 бесни“ и „небески“ (стр. 36.); „сутра дан“ (стр. 38.) место сутрадан“ (као. што пише Вук. Даничић и др.) итд. итд.

Из свега што "сам довде рекао, у главним потезима, о Словенској Читанци г. Андре Станојевића, види се да је ова читанка испод сваке крипшке. Шта више, ја мислим, да горега уџбеника није досад било нити ће бити, у нашој литератури, од ове читанке.

СЛОГА сам мишљења, да Просветни Савет одреди друге референте који ће ову читанку поново прегледати и поправити, ако се може поправити, упротивном — конфисковати је па расписати нов “ЈЕ конкурс за израду друге Словенске Читанке.

На заршетку хоћу рећи још и то, дау Београду постоји из-

весно „Књижевно друштво за узајамно хваљење и рецензирање | 4

књига“. Ово друштво толико експлоатише Просветни Савет, да је

већ сваки озбиљан мислилац и радник на просветном пољу почео |

губити веру у ову просветну установу, која ТРЕРА увек да стоји на висини свога позива.

:- Вуков Рјечник, стр. 799.