Učitelj

338

да се треба чврсто држати уредбе и ништа не чинити што би могло одвући у незаконитост.

На послетку по предлогу Митрополита Летице тај спор би ријешен овако да не би рад Савјета био изложен оправданим пријекорима што ради без свештенијех лица то да се поп Стево замијени другим којим свештеником па предлаже Крсту Дрмушевића свештеника на његово мјесто. Тај предлог би примљен и. поп Крста би позван у Савјет.

Савјет отпоче да ради. Прочитани су президпално разрешени списи именовани су равни одбори и подијељени предмети на проучавање и реферисање и т. д. Ну у вече по свршетку сједнице извесни чланови Савјета састапу се у конференцију на којој то питање о замјени отсутних чланова на дугачко претресу и нађу да је то једна кардинална погрјешка која ће се можда љуто 0освјетити уредби.

Сутра дан то се питање покрену понова у Савјету. Предведништво је доказивало да је та ствар, свршена и да би требало пријећи на дневни ред. Већина чланова пак је докавивала да је закључак незаконит и да се не може радити. Сем тога изабрани поп Крста је у већем сродству са једним чланом Савјета те ни стога није могао бити биран у Савјет.

Како је усљед ове забуне рад био немогућан то је Савјет распуштен а састанак одгођен. Друга ствар, о којој бих вам имао Јавити, јесте та, да су правила учитељског удружења Босне и Херцеговине одобрена. Скупштина учитељска, за организацију и даљи рад биће о божићним и школ. феријама.

Схватајући важност организације и потпуно увјерени у корист које одатле произлази овдашња српска трговачка омладина, израдила је још прије четири мјесеца правила за своје друштво. Правила су одмах послата влади али је до данас још не вратише. Омладина видећи да потврда тих правила иде на спорну одлучила је да одмах без даљег оклијевања оснује трговачко вечерњу школу. Ради тога обратила се на неколико људи који се разумеју у трговачким наукама да им помогну и да им предају поједине предмете. Ови су се одмах одазвали и вечерња је школа отпочела рад.

На Палама одржана је у присуству управитеља сарајевског протопрезвирата јуче 6. овог мјесеца скушштина ради оснивања. српске школе. Том приликом искупило се преко 50 угледних до-

а а сл 7 5