Učitelj

389

маћина, који дароваше 1400 к. добровољних прилога за оснивање српске школе. Уједно се обвезаше, да ће српску школу издржавати прилозима све дотле, док се црквено-школски иметак толико не умножи, да се из тих прихода могу подмиривати све школске потребе. Који домаћини нијесу могли доћи, поручили су, да и они пристају уз народ и за народ. У прилозима највише се истакоше ови родољуби: Ђорђо Грабеж, свештеник паљански уступио је за школу бесплатно парохијски стан све дотле, док му се уз цркву други не сагради и даровао је 400 к.; Ристо Шушић, предсједник срп. прав. цркв. школ. одбора на Палама, 300 к.; Јосиф Старовлах, одборник, 200 к. и Васо Тодоровић, одборник: 100 к. Остало приложише присутни одборници секупштинари. Ови прилози јасно свједоче, колико је у нашег народа развијено родољубље и колико сваки Србин осјећа потребу оснивања и потпомагања српске школе, тог аманета Св. Саве. Дај Боже, да се на паљанску општину угледају и многе друге општине широм Босне и Херцеговине па да народ подигне што више српских школа, јер се само у њима могу васпитати Српчад у српском духу и православљу. Наспори Боже!

Овог љета пријавило се Сарајевској гимназији 30 кандидата за матуру. Лијеп број у једној босанској гимназији! Но према сразмјери становништва у Босни и Херцеговини очекивало би се, да ће и овдје бити највише православних Срба. Али шта видимо; од ових свију свега је православних Срба било 12, а католика, који се наравно рачунају у Хрвате, било је 26, премда би по броју иначе требало да дођу на треће мјесто. Рачунамо ли на проценте, римокатолика је било 529», православних 2490, муслимана 209, мојсијеваца 49/. Не упада ли ова диференција сваком у очи; Како то да римокатолика највише имаг

Ни ових 12 православних није срећно прошло на испиту зрелости. Двојица су одбијени на годину дана. Муслимани су још грђе прошли: пола их је положило, а пола пропало. Римокатолици су прошли сви; двојица или тројица који су имали да поправе по један предмет исто су тако пропуштени. Па зар се овде не виде прсти владине пропаганде; Те још како! А колико ће их од ових 50 добити академско образовање; Са сигурношћу може се рећи да ће римокатолици и даље бити као што су и досада протежирани од босанске владе.

Шта је с православнима; Колико нам је досад познато, највише да су двојица добили штипендију, остали су остали, да се