Učitelj

347

кад тврди, да су српки ђаци говорили, да је за њих хрватска тробојница. изазовна. Тако је кадра тумачити горе наведене ријечи глава усијана, задојена крајњим шовинизмом према Србима. Питамо тога псеудонимнога писца М.: дар могу Срби с таковом омладином ступити у слогу: Зар ви мислите, да ћемо ми ударати на пдејале Српства, сами на себе и на своје; Колике ли дрскости, кад се тај писац усуди изнашати један карактеристичан примјер „слоге“, а сам је против исте!

Видимо да је жао тому писцу омладинцу, што Срби напредују и што их имаде сваки дан све више у гимназијама. Знадемо ми да то јако тишти људе такове котерије, и да би они вољели, да нема ни једног Србина у школи.

Трн је у оку псеудонимнога писца М., што Срби фундатори остављају штипендије Србима. Да није душом псеудонимнога ауктора провијавао онај архи-шовинистички дух, па да је објективно судио, држимо, да би морао видјети, да и Хрвати фундатори остављају стипендије ђацима Хрватима, и ту нема Србина, који би замјерио томе, јер не може замјерити.

Ми држимо, да се псеудонимни ауктор у својој занесености у франковим идејама морао побунити — ако није памећу покренуо — кад тврди, да Срби уживају све крајишке стипендије. То је така лаж да јој не треба коментара и изгледа нам, да је веома чудно тому писцу, да и Срби добивају крајишке стипендије. Он нема ваљда ни појма да у бившој Војној Крајини живи већим дијелом српски народ. Међутим ако неће псеудонимни писац да зна, то му ми овим кажемо, да су у Срби један основни ступ домовине, да су на Војној Крајини пролијевали потоцима крв као и Хрвати, да су држављани краљевине Хрватске, па да као такови морају поред терета да уживају и права.

Не ћемо се ни најмање обзирати на ону тенденциозну лаж, продукат сићушне душице, да Срби имаду по двадесет дана просто око Ускрса и Божића, док Хрвати само шест, као и неке друге такве ствари. Ми кажемо:

„На свјеснима млађима свијет остаје.“

=

Читанка за неписмене. Иницијативом „Његош“-а, друштва српских студената на загребачком универзитету, учитељ Фрања Адерлић, написао је и друштво ових дана издало читанку за неписмене, по којој се, како тврде за 12 лекција може научити чи-

98 ~