Učitelj

346

ност, што су појединци присутни Орби академичари удаљили се у моменту појаве новог ректора, заједно с напредњацима, не прелази степен наше ваздашње солидарности с њима. СО тих разлога одбила је скупштина мисао резолуције. А на клевете, којима се набацио на нас становити дио хрв. штампе, као да смо ми аранжирали читаву демонстрацију, сматрамо испод свог достојанства, реагпрати. да одбор сапа. таг. Метикоти.

Франковлук у школи. — У аргусо-франко-камарилско-маџаронском органу „Хрватском праву“ бр. 3.284 устаје један псеудонимни писац М. против тога, што у хрватским гимназијама расте све више број српских ђака, што Орби добивају крајпшке штипендије и т. д. Не би било вредно обазирати се на овакове денунцијантске чланке „Хрватског Права“ пуне непстине и демонске мржње према Србима, али ппак хоћемо да изнесемо некоје котрадикторне ствари у томе чланку, да свијет види, каковим се сурогатом телећи Франкови кљукају.

Пееудонимни писац тога чланка „Срби“ вани и у школи“ каже дословице овако: „На млађима свијет остаје“, каже народна пословица. Да видимо како наши млади Срби кликћу. Не ћу да овдје споменем све њихове неподобштине, већ ћу само један врло карактеристичан примјер „слоге“ навести. Код минулих избора, кад је народ хрватски показао, да искрено приама уз идеју неумрлог Апте Старчевића, продро је и у срце Хрвата средњошколаца куцај радости над Старчевићанском побједом“. Надаље навађа, како су Срби говорили, да је за њих Хрватска тробојница изазовна и т. д. Биће да тај псеудонимни писац М. имаде јако слабу меморију! Није се апсолутно никада збило, да би Срби изјавили да их је хрватска тробојница изазвала, шта више они стоје увијек уз браћу Хрвате, који хоће да са Србима сложно раде за корист домовине Хрватске. Али то је веома значајно, да Срби не ће п не могу, да раде са оном странком, која не признаје Орба у Хрватској. Са таковом омладином задојеном духом франко-камарилске политике имали су Срби трвења. И приликом задњих избора, кад је идеја Антина продрла у срце средњошколске омладине, устадоше непрестано Срби „изазивани“ омладинцима задојенима, идејама Антинима — теснивз франковим — и пизјавише, кад је један Ј еврејинфранковац метнуо хрватску тробојку на се, да је и њу не као хрватску светињу као такву него као изазив метнуо. Веома је смијешна логика пееудонимнога писца М. — ако не ће да лаже —