Učitelj

355

Првим смером пружена је деци здрава, снажна, једра и разумљива духовна храна, другим пак направљен је један истина мали, али систематски увод у литературу. Поред Змаја, Милићевића и Ненадовића, чија су дела до сада била састављачима књига ове врсте један и једини извор, али овде видимо сади Л. КБ. Лазаревића, Јов. Грчића, М. Ј. Митровића, Веселиновића, Домановића, Шаптнанита, Владу Јовановића, М. М. Петровића, Сокољанина, Милепиј Јакшића, Војислава, Драгашевића, Нушића, Бранка, Батута, П. У Р. Поповића, Ђ. Јакшића и т. д.

Кес е

Овај одељак има 24 састава. Сви ови састави вешто су пробрани, да одговарају горњем наслову. Сви су у вези са дететом и дечијим животом почевши од прве песмице „На почетку школске године“ па до „Поука о здрављу.“ Они су уједно и један благ и поступан прелаз са градива из читанке у П разреду на градиво у овој читанци, а то је веома потребно. Једна једина песма: „Стазе“ од Ђ. Јакшића, није по моме мишљењу требала да уђе у овај одељак, а по готово и никако у целу читанку за Ш разред основне школе. Она је и сувише озбиљног карактера за ђаке Ш раз. осн. школе. Ако су састављачи хтели да и Јакшић буде заступљен у овој читанци, они су врло лако могли учинити избор из његових прича, узевши неки опис, а могла је баш ући и позната Јакшићева песма „Отаџбина.“ Мало јаче и силније изразе у тој песми могао би сваки учитељ основне школе својим ученицима прокоментарисати. Још једна напомена код овог одељка. Испод песме „Метла“ стављено је „Невен“ значи, да су је састављачи узели из „Невена“, не знајући да је то Змајева песма. Кад већ мећу име аутора испод сваке песме, онда нека не забораве, да у новом издању исправе и ту малу и нехотичну грешку.

Сви остали састави, добри су и на своме месту, а особито последњи у овом одељку „О Здрављу.“ Наставлици кад буду обрађивали овај део требало би да обрате нарочиту пажњу, а не да стану на уобичајеном пречитавању и непосредном моралисању и поучавању. У сеоским школама биће пуно примера код ученика, којих се треба клонити, и при обради овог дела могло би се поћи са отклањањем већ укорењених манама по здравље ученика.

П. Породица

Овај одељак има 15 састава. Почевши са створењем света, врло згодно, у овом се одељку ређају чланци и песме, који су у