Učitelj

357

је оно што се односи на цео народ. Ту су поуке о јелу и пићу, постељи, кући, раду и одмору. Ево неких: „Где се спава не сме се много ложити.“ „Лењивац се није родио да живи, него да труне још за живота.“ „Најбољи је одмор сан“ ит. д.

Ванредно су лепе и лепо пробране пословице у овом одељку. И оне су такође са планом унесене овде: н. пр.: „Без друштва нема јунаштва“, „Боље је добра штедња, него рђаво течење“, „Ради као да ћеш сто година живети, а моли се Богу као да ћеш сутра умрети.“ Исто су тако и питалице, као н. пр: Питали душмана српског: „Чиме би се могао ископати гроб Србину» — Само неслогом њиховом и ничим другим.“

ТУ. Отаџбина

Има 50 састава. Почевши првим чланнком „Србија“ у коме се баца летимичан поглед на нашу отаџбину, иде се као и у предњим одељцима напред једним правим и познатим путем. Узмите и прочитајте који хоћете чланчић, или песмицу, па ћете видети, да се свима њима иде на то да се прикаже наша отаџбина. Сви пак скупа, дају нам јасну слику наше отаџбине. Ту су ти, песма „Домовини“, „Шумадија“, „Мачва“, „Златибор“, „Бања Ковиљача“, „Краљ Тројан“, „Ћелекула“, „На Ртњу“, „Из живота Карађорђева“, „Хајдук Вељко“, „Прота Матеја Ненадовић“ и т. д. Све су то ствари којима се сликају поједини крајеви наше отаџбине или јунаци тих крајева, или знаменита места и т. д. Нису остали незапажени ни природне лепоте ни природни појави, ни доба годишња, све је ту. Ја бих једино рекао, да у овом одељку није места иначе лепој песми Сокољаниновој „Стара бреза.“ То је чисто лирска љубавна песма. То би се лако могло исправити у П издању ове читанке, иначе, све је остало на своме месту.

У. Из српске прошлости

Ово је последњи одељак, и има 12 састава. У њему кулминира идеја састављача ове читанке, да она буде скроз национална. Као што и само иде казује, овде су узете ствари из српске прошлости, прибране из класичне народне и уметничке књижевности. Не зна се просто, шта је лепше у овом делу. Да ли „Свети Сава“ или „Орање Краљевића Марка“ или „Стари Вујадин“ или „Почетак Буне на Дахије“ или најзад „Свети Арханђел Миханло“ од Јуришића.

Ја држим, да су састављачи оваких ствари у Читанку за ЈУ разред, и за то сам са оволико задовољан у овој читанци. Међу