Učitelj

372 БЕЛЕШКЕ

Државни Савет и учитељске повишице. — И „Учитељ“ и „Просвета“ донели су у минулим бројевима радосне вести по учитеље, по којима је објављено, да је Државни Савет поништио решење Министарства по молби г-ђе Василије Стојановићке учит. о рачунању година проведених у служби за повишице. Но као да ће бити та радост прерана, јер Државни Савет је издао решења извесним учитељицама па и г-ђи Стојановићки, да, имају права на Ш перпиодску повишицу и ако немају 14 год. службе само ес тим што су се с тим правом затекле у међувремену од 3. маја 1904. до 1. јануара. 1905. г. кад је закон у новчаном свом погледу ступио у живот.

Ми ћемо се вратити на ову ствар доцније, а сад чекајмо шта ће Народна Скупштина рећи. |

Просветни добротвор. — Ранко Пешић, окр. шумар и некадањи учитељ, умро је 1. новембра ове године у Књажевцу. На самртном часу сетио се је поред многих просветних установа, којима је завештајем оставио од своје скромне уштеђевине извесну суму новаца и Учитељскога Удружења, оставивши му 200 дин.

Бог да му душу прости!

Забава Учит. Удружења. — Главни Одбор Учит. Удружења приређује на дан 2. децембра ове године код „Коларца“ концерат с игранком у корист своје благајне. По примеру Главног Одбора требало би да сва обласна друштва приреде по једну забаву у корист сиротних учит. породица које су по изменама друштвених правила задржане опет на терету буџета Главног Одбора.

Ба

Учитељски распоред. — Поводом појединих случајева, размештаја учитељских, који су се чак и у новембру вршили, нарочито у поједеним местима, из одељења у одељење, Главни Одбор Учит. Удружења послао је своја три изасланика да се обавесте на надлежном месту каква, је потреба била за те премештаје сад у невреме Изасланици су добили уверења од надлежних, ла се неће више такви случајеви дешавати и да се е распоредом стало. Дај Боже!

55

Једно решење Државног Савета. — Решењем г. Министра просвете и црквених послова од 3. фебруара 1892. год. уважена, је оставка г-ђи Милосави Витковићки, учитељици у Делиграду, коју је поднела због болести, Тада је г-ђа Витковићка имала 1050 дин. годишње плате.

Претписом г. Министра. просвете од 1. новембра 1899. год. враћена је г-ђа Витковићка у службу с годишњом (почетном) платом од 750 дин.

Молбом својом од 4. јануара 1905. г. г-ђа је Витковићка представила министарству: како је 29. јануара. 1892. г. поднела оставку на учитељску службу стога, што јој није одобрено продужење одсуства, које је тражила, због болести, и да јој је оставка уважена 8. фебруара 1892.: па како јој при повратку (1. новембра 1899.) у службу није узето у рачун време проведено у служби до уважења оставке, већ је постављена с почетном платом од 750 дин, на годину, и ако је пре оставке имала 1050 дин. плате — молила је г. министра просвете да