Učitelj

374 СТРАНЕ ВЕСТИ:

Удружење русинских учитеља у Галицији. — Као што се код русинског народа у Галицији, у последње доба, опажа у знатној мери чилији дух уопште, тако исто у томе погледу ствар стоји и са русинским учитељима. Они нису више тако снебивљиви, не избегавају додир с народом, нити се туђе од учешћа у пословима његовим, и што је најглавније, обраћају живљу пажњу на положај, који они заузимају у друштву, као народни учитељи.

За то је најјачи доказ, поред осталога, и развитак средишног удружења учитељског. То удружење (звано Кизко Тоуагусфуо Редавог лепе) имало је у минулој години 8.880 чланова, удружених мимо Лавов у 28 савезних дружинских, званих филије. У прошлој години приновљено је 467 чланова.

Удружење издаје часопис „Обућеј“, који се издржава од претплате и дечији лист „Раујпоке. Оба листа с године у годину стално напредују,

Једно време пом. листови били су у критичним приликама, не имајући више од 200 претплатника, ма да је „Обугеј“ био једини лист учитељски у Русина. Међутим, у Буковини излази сада и други учитељски лист „Рголип“ (зрак):

Удружење издаје и повремене списе ва народ и омладину, а спрема се да ускоро пусти на свет историју русинске писмености, историју Русина за омладину и географију своје домовине. у

Удружење издржава: приватни русински завод за васпитање и спрему учитељица (минуле године имао је тај завод 82 канд. с трогодишњим трајањем наставе); девојачку пето разредну занатску школу, приређује курсеве за аналфабете, курс русинског језика, студентски конвикт и т.д. Као помоћ за извршење тих смерова, добива удружење извесну суму новаца од галициског народног представништва. Неке од поменутих установа издржавају и саме филије, којих је с године у годину све више и више...

Годишњи обрт удружења износио је у прошлој години око 100.000 круна. Ове године прославиће удружење двадесет-петогодишњи јубилеум свога трајања. Подићи ће ове године вежбаоницу уз учит. завод у Лавову и завод за спрему и васпитање учитеља у Кономији. Мимо то, отвараће и приватне школе с основном наставом у унутрашњости.

У опште речено, делатност удружења развија се тако, да ће оно ускоро постати веома снажна учитељска установа. русинска у Галицији, чији чланови могу бити и неучитељи.