Učitelj

894

На стр. 11. 13. 17. и 18. понавља се „Слава Оцу“ зато, што би остали текст без тога био непотпун. Већа би погрешка била, кад би се дотичне песме читале (или певале) без тога припева.

„Посјети“ превео сам „обиђи“ и ако се може превести „посети“, „походи“. Први је израз најлепши, јер „походи“ се употребљава, кад неко некоме иде у походе — обично после венчања, дакле на весеље, а „посети“ не употребљавају ни варошка деца често, а сеоска никако.

„Да свјатисја имја твоје“ превео сам „нека је свето име твоје“ а не као Вук „да се свети име твоје“. За ово ми неће ни један учитељ замерити, јер ни ово није погрешно преведено, а деци је много разумљивије. Тако „јако на небеси и на земљи“ код Вука стоји „и на земљи, као и на небу“ а ја сам превео „како на небу, тако и на земљи“. Г. прота, који тражи дослован превод, требао би да призна, да је ово баш добро. „Од лукаваго“ превео сам „од зла“, а г. прота вели „лукави“ не значи „зло“; међутим код Вука стоји „него нас избави од зла“. А г. прота ме често њему упућује! „Искушеније“ превео сам „искушење“ јер то је потпуно модерна реч и боље означава смисао него „напаст“.

„Благодатнаја Марије“ превео сам „обрадована Марија“. (Маријо је случајна грешка), јер је она заиста обрадована Божјом милошћу, коју јој је саопштио Архангел Гаврило. „Плод чрева твојего“ за децу је разумљивије рећи „Плод твој“ него онако, како мисли г. прота, јер много што шта деци се и не може казати.

„Во водах и под землеју“ превео сам „у води и под земљом“ а г. прота вели, да је боље „у води испод земље“ као што је Даничић превео. Остављам читаоцима, да цене, које је боље. Исто тако нека читаоци оцене, шта ће деца боље. схватити: или „Не помињи узалуд име Господа Бога твога“, или „Не узимај узалуд имена Господа Бога твога“.

Г. прота замера, што сам 7. заповест превео са „Не чини неваљалства“ место „Не чини прељубе“, и вели, да је то сасвим наопако. А ја опет велим, да би било наопако, да сам превео онако, како вели г. прота. А шта је „прељуба“ оче прото, него „неваљалство“. Не каже ли се за жену, која чини прељубу, да је неваљала2 Или бисте Ви, да сте наставник основне школе, оној безазленој дечици, тако објаснили значај 7 заповести. Само не знам, шта бисте радили, кад би Вас које дете упитало, шта је то прељуба. Да ли је са васпитне стране паметно, да баш и деца морају знати то 2 Јер, што је Мојсеј нашао за паметно, да нареди поквареним Еврејима