Učitelj

107 М.

Нападаји на примјењивање антрополошких начела у животу. Кампер. Рецијус. Со цијална или Политичка Антропологија. Каква треба даје дијагноза расе Циљ антрополошко-морфолошке анализе. Бастијанова опомена.

Признати се мора да нападачи, што ударају на извјесна примјењивања антрополошких резултата имају донекле право. Ал ако ће се тако строго узимати ствари, онда у опће ништа не може на свијету бити апсолутно.

Кад је оно још Петар Кампер израчунао свој профилни угао лица, и кад је Рецијус пронашао свој индекс, добивен из највеће дужине и највеће ширине лубањине, многи су били тврдо убијеђени, да се из оваких неколико знакова лако може окарактерисати и класификовати људска раса.

На жалост, ово шарлатанство и дан дањи посгоји Врхунац тог злоупотребљавања огледа се нарочито код индекса за дужину и ширину, који се без икаквог околишавања узима за индекс лубање у т. зв. социјалној или политичкој антропологији.

Заступницима овога правца можемо мирне душе приговорити, да човјечија лубања никад не може изразити његову националност, народност. Са форума физичке антропологије нема ни Србина, Хрвата, ни Енглеза, ни Француза. ни Руса ни Јапанаца, већ постоје само прости морфолошки типови. Сваки народ, свака нација образује само једно етичко јединство, а у физичко-антрополошком смислу напротив само једно мноштво:

Мијешање антропологије у политику,: у бурне таласе политичких партија скроз је ненаучен и некоректан поступак, ради чега се мора најрадикалније осудити.“ Претјерано стварање хипотеза (претпоставака) и прерана популација са

1 Чувени, сад већ покојни антрополог Рудолф Виржов први је рекао, да је глупост из антропологије (на прилику из Дарвинове хипотезе) стварати темељ социјализму,

2 Од ове маније јако пате Швабе. Многи немачки умјетници, да би представили Бизмаржову ђенијалност цртају му енормално велику главу и очи, као да интелигентност зависи од обима лусање а не од фине структуре сиве можђане коре, пирамидалних ћелијица и можђаних вијуга.