Učitelj

146

и уношењу ствари као таблице, књиге и т.д. на клупу, по утврђеној команди.

Да не би било ларме и разговора као пода не. би ученици један другом сметали при дизању п седању треба да су један од другог довољно одмакнути ако то није постигнуто самом конструкцијом школске клупе. Излажење п долажење ученика, разуме се мора бити у означеном поретку.

Прича: уредан ђак.

Било једно дете, које се звало Милош. Оно је сад пошло у школу. Родитељи су му још о врбици купили таблицу, буквар и писаљку. Милош врло воли ове ствари. Писаљку п сунђер везао је за таблицу а буквар је лепо завио у хартију да се не прља. Кад дође кући остави све ове ствари на једно место где ће их увек моћи лако наћи и где се неће упрљати.

Како се звао овај ђак о коме сам вам причао # Милош. Како се зовеш ти Ти имаш и сеструг Како се она зове; Како је име твом оцу Кад дође какав стран човек па пита за твога оца каже ли само његово име Како је презиме твоме оцу“ А твоје: Како се презива твоја сестра“

Шта има ђак поред свога имена“ (презиме)

Пазите сад ћу ја прозивати све ђаке. Свакоме ћу казати пме п презиме. Коме год споменем име и презиме нека каже, „овде сам.“ Ко је теби наденуо име А теби: Тебиг Свима вама је дакле кум наденуо име још на крштењу. А ко вам је наденуо презиме“ Презиме је породично пме које се целој вашој породици придаје. то име има пи ваш отац, и ваш брат и сестре, а тим именом су се звали и ваш дед и баба и тако редом. То је остало од старина. Дакле презиме је ваше породично име.

6) Показивање и именовање ствари.

1. Покажи руком на столицу! Сто! Рачунаљку!

9. Учитељ показује и пита по имену.

(Пазити на одговарање у потпуним реченицама).

3. Пропитивање о саставу ствари које су именоване, од чега. је стод А пећ, прозор и т. д.

4. Које ствари ученици употребљују. А учитељ“ На што служе друге ствари # -

5. Разликовање по боји, облику, броју, положају циљу за што се употребљују ит. д. -

з