Učitelj

147

Учионица. (1)

Сви волите да идете на игралиште. Ту ви на игри заборавите често и да једете, тако, да вас мати мора да зове. Али данас ми ћемо говорити о једном месту, кога ви морате волети као игралиште. Ту слушате ви о драгоме Беги и учите много лепих п корисних ствари. На које место мислим ја (учионица).

Кад сте ви јутрос устали, тада сте били код куће у својој соби! А где сте сад“ Хајде да упоредимо ову собу са собом у вашој кући:

Учионица је већа од ваше собе.

Наша се учионица не налази при земљи. Како долазимо до њез — Помоћу степенице па кроз ходник. На којој страни је ходника учионица; Наша учионица је на 2. спрату десно.

Знаш ли ти колико има зидова твоја соба Колико зидова има учионица 4 Зид, који пред тобом стоји, зове се (Предњи зид) А како се зове зид за нама (Задњи зид.) Покажи твоју десну страну ! леву страну! Где је десни, а где леви зида Дакле које зидове има учионица Именуј зидове! Учионица има предњи зид, задњи зид и два са стране. Зидови стоје тако усправно као свећа. Кад их је мајстор зидао, онда је имао висак (показати га!) Кад ова узица стоји сасвим уза зид, онда кажемо да је он прав. Како стоје зидови учионице“ Зидови учионице споје усправно.

Наша учионица је светла. Од куда улази светлост 3 Прозори.

Колико (Упоређивање са прозорима собе у којој се станује.) - У налиој учионици имамо неколико велињиљ прозо; а.

Како се зове део учионице, на коме ми стојимо Под. Чиме је он покривен; (Под-патос.) Ове даске направио је столар равно. Оне леже тако равно као вода (водоравно) или као палица на ваги овде. (Вага). Кад је нешто једнако са палицом на ваги, онда кажемо, да је то водоравно. Који је део учионице толико велики колико и под. Како стоји патос п таваницаг Патос и таваница (су подједнако велики и) леосе водоравно.

Зидови са стране се премере и упореде са предњим зидом. (Дугачак, широк, дужи но шири. За означавање може се даље развити и очигледно постати: четворокут, правокут, кут.

Учитељ држи лењир водоравно, усправљено, косо. Ученик црта такве линије по ваздуху.

Како сте ви ушли у учионицу“ (кроз врата.)

1 што је обележено Г значи за 1 раз. а са Ш значи за П разред осн. шк.