Učitelj

148

Учионица има једна велика врата.

У вашој соби код куће имате ви пеких ствари, које и овде видите. Које на пример% Алиу школи су неке ствари које ви немате код куће. Које% Ове ствари употребљавамо ми у школи. Каке се оне с тога зову“ (Школски намештај.)

У школи се види много школског намештаја.

Деца, која радо пду у школу и марљиво уче, тој деци доцније иде све добро. „Ко ради пе боји се глади,“ и т. д.

То поучава ова прича. Драгутин и Милан су школ. другови. Драгутин је радо ишао у школу и учио ваљано. Милан је трчао по ливадама. Тамо је лешше. У школи се мора мирно седети и Бога ми мало и помучити. Драгутин изучи школе и постане учитељ.

После много година дође на школска врата један момак сав издрпан и просио је. Драгутин познаде Милана. Милан се тужио на своје патње. Сад он воли да иде у школу. Али сад је сасвим допкан.

»У младости ко не ради У старости мре од глади.“

Или:

„У младости ко не учи У старости тај се мучи.“

Ове стихове могу деца два три пута поновити и научити на памет. По овоме пека их и натишу.

За цртање: косе црте, управне, водоравне, углови, четвороугли, школска табла, орман.

За певање: неку песмицу о школи.

0 таблици (|)

Г АНАЛИЗА.

Ми смо јуче о многим стварима разговарали. Ја знам једну која вам је врло мила. Ви је чврсто држите испод мишке и пазите да не падне и не разбије се. На коју ствар мислимг На таблицу.

Циљ: Данас ћемо нашу таблицу добро да разгледамо.

П СИНТЕЗА.

Учитељ куцне кључићем у камен од таблице Шта ради таблица У (Звечи). За што (што је од камена). Да ли је сва од камена • (Није. Наоколо је дрво). Да куцнемо и у дрво. Како сад звечи“ (Друкчије). Има ли више камена пли дрвета на таблициг Дакле табла је готово сва од камена а од дрвета је само овај део