Učitelj

166

сописи указиваће им у том у том погледу велике заслуге. Поздрављајући појаву и ових педагошких часописа у Москви, надамо се да баш они могу бити одлично уређивани. За то нам гарантује и општи правац часописа и састав оних књижевних снага, којима часописи располажу. У повољнијим је приликама „Просвета“, као орган установе, која све више и више осваја, популарност и симпатију јавног мишљења.

Као допуну нашем приказу да напоменемо још, да ће у Петрограду почетком ове године почети излазити: 1) Годишњак ватиколског образовања, 2) Годишњажњ народне школе, које ће уређивати г. В. И. Черноулски.

Редакциони одбор тих издања саставио је опширан план за своја издања, а понуњаваће их материјалом о народпом образовању за који се надају да ће их имати у обиљу. Тај материјал даће могућности да се сузбија рад државни у тој области, а тако исто да се сузбија рад органа месне самоуправе, разних друштвених установа, партија, савеза итд. Пређашњи радови аналогичног карактера уредника „Годишњака“, његово искуство п знање јесу гарантија да ће намераван почетак бити крунисан потпуним успехом.

Београд. Свет. С. Поповић

в) 0 НЕМАЧКИМ (Свршетак)

Чтеџећв, у својој расправи покушао је да обори Вундтову тродимензионалну теорију о осећању.

Соћт је у својој књизи показао да није добар психолог, јер што има у њој психолошког од вредности није пово, а што је ново недовољно је осповано, много што-шта несигурпо, а понешто наивно. Па ипак је од интереса прочитати ову књигу, да се види резоновање како душевни узбуђаји могу дејствовати па организам или непосредно преко живаца или утицањем па крвоток и од којих, принципиелно, ниједан орган није поштеђен. Већ се зна како од страха или изненађења могу постати душевне болести или неурозе, а исто тако могу пострадати и радње мишића. од душевних потреса, па пример фтиза стоји у вези са душевним узбуђењем и ако, истина, индиректно.

Сваком је позната моћ душевних узбуђаја на срце, отуда оно са својим крвотоком игра веома важну улогу у болестима, нардчито заразним и зато душевни покрети могу бити од великог