Učitelj

195

идеалном значају, она испитује оно што у духу треба да буде и да се догађа, особито мисли и радње и њихову вредност. Први задатак решава психологија а други етика. Прва је описна наука, њезин је објекат суштина, битност, духа; друга је нормативна наука, њезин је циљ испитивање вредности које се приписују оним мислима и радњама које треба да постоје. Тако су, дакле, психологија и етика оне главне науке које служе за изналажење човечје суштине у њезином реалитету и идеалитету.

Задатак је најпре етике, да створи јасност о највишим моралним принципима као мерилима за наше мишљење и рад, да нас људе уздигне ван опште стварности у идеални свет и да нам улије свест о нашој бољој надчулној природи и опредељељу. Пошто је етика испунила ову претпоставку, иде она да испуни свој главни задатак, на име, да примени стечене основне моралне појмове на укупан стварни живот. Она мора помоћи етичким идејама да се потпуно настане у животу, мора се безусловно трудити да ове идеје добију снагу у сваком човеку, те да могу бити покретачи како у индивидуалном тако и у друштвеном животу.

Овај узвишени циљ не може зацело сама етика постићи. Једна друга наука даје јој помоћ у овом послу. Кад је потребно да свако човечје срце буде на висини и лепоти етичког идеала, онда моралну зграду човечанства треба одоздо подизати. Правим васпитањем треба срце и вољу дечју ставити у службу етичким идеалима и овим идеалима помоћи да у младим духовима добију богат живот и УУ тратно покретну снагу.

Овај не мање важан задатак решава педагогика, наука о васпитању. Према томе је јасно, да педагогика мора са етиком стајати у унутрашњој вези. Педагогика је нарочито практична наука која са стварним животом и његовим интересима стоји у тесној вези. Као практична наука педагогика мора имати свој циљ и средства за постигнуће тога циља. То су претпоставке које леже у појму васпитања. Хоће ли педагогика да изнађе васпитни циљ, она се мора једино обратити етици, јер се васпитни циљ, идеал за образовање младежи, мора налазити у апсолутном пиљу који поставља етика суштини свију човечанских бића. Етика је природна подлога педагогици, у колико се мисли на одређивање ва-