Učitelj

206

мата и то како изумрлих тако рецентних фела, образује једини базис, на којем се можа сазидати научна физичка антропологија.

Без ове упоредне анатомске основице све би теорије о искону људског рода и људских раса биле у потпуном смислу ријечи дување у вјетар и млатња празне сламе.

— Наставиће се —

ОДАЖАЈИ И3 РЕВИЗИЈЕ

= Ђ. 6. Којић, учитељ. —

=== О ОВРТЕТА Ко

6. О квадратном и кубном метру, и израчунавању површине и запремине, није свуда предавато. А особито ретко се предаје израчунавање запремина. И ово се правда немањем времена, али погрешка је што се то изоставља, јер не само што је програмом прописано, него је то и за живот нужно. И још нешто — добије се материјала за лепе задатке. Некима ово изгледа тешко за децу у основној школи, али није тако. Како г. Јова Миодраговић препоручује да се то предаје чакиу | раз.!! Ја мислим да је ово погрешно, јер је то рано за ђаке | разреда.

т. Исто тако ретко се ђаци вежбају усменом множењу самих десетица које дају стотине; а то је баш лако и за живот практично. Што ђак Ш раз. да не зна одмах усмено да израчуна колико је, на пр, 8 џакова жита по 70 кг. Или: 7 угојених свиња по 90 дин! Или: 6 мет. платна по 70 пара ит д. Или, 8 књига по 70 п. Шта има ђак овде да рачуна» — Има да каже да је 8 пута по 7 дедесетица 56 десетица, а то су 560 јединица, а то (механички) значи: треба помножити 7Х8 и додати ону нулу, па изговорити број.

Ово исто важи и за множење самих стотина јединицама и множење десетица десетицама (у ТУ раз.) кад оне дају хиљаде. За што да ђак ТУ раз. не зна „на памет“ да

1 „Просв. Гласник“. За- месец јули и „Рад у П раз. осн. школе“,

на а