Učitelj

211

Писмено то радити у Ш ијМ раз.; код малих бројева, само је једна дангуба.

16. Понеки наставници из економије у задатцима, задају комбиновановане задатке с великим бројевима, а то је погрешно, јер такве задатке морају радити по 2—83 ђака, па се деси да неко не уме да продужи. Сем тога, оваки задаци одузму време, па не могу да се виде други разноврсни задаци. Поред тога, ово је и једна дангуба. За то комбиноване рачуне треба задавати с мањим бројевима, а рад с великим бројевима треба показати на простим, или мало сложеним задатцима.

17. Има још једна врста рачуна који се често у животу дешавају, те их с тога треба у школи радити, али и те рачуне нашао сам само на два-три места, а то је осетна рачунска празнина. То су они рачуни кад дели се нешто на неједнаке делове. То јест, где неко добива за неколико (јединица) више, или неколико пута више.

На пример: Неки отац оставио је 1700 +Е да поделе његова три сина тако, да најстарији добије 300 += више од најмлађега, а средњи да добије 200 + више од млађега. Колико ће сваки син добити >

Или овај пример: 3 рабаџије има да повуку 930 ком. цигаља, али су им волови неједнаки, те ће онај с најјачим воловима да натовари 130 комада више од тога што има слабе волове, а онај други има да натовари 50 ком. више од онога са слабим воловима. Колико ће сваки од њих натоварити 2

Или: два слуге служе једног газду за 32 дин. месечно. Један има 4 дин. више од другог. Колико има сваки од њих»

Ђаци обично ово раде сабирањем које је несигурно (као нагађање). Међутим, у свима оваким рачунима треба прво одузети оне вишкове што се не деле, што се зна чији су, па оно што остане поделити, и после додати свакоме оне његове вишкове, па — ради пробе — сабрати све, да се види да им је добро подељено. То јест, хоће ли изићи онај задати број.

Сад, ово су мало друкчији задатци:

У једној вароши има 8670 душа. Деце је било 4 пута колико људи и жена. — Колико је ту било деце, а колико људи и жена >