Učitelj

210

14 пара дин. јер је кг. од товара стоти део, а и 14 п. је стоти део од 14 дин. Сад, кад знамо шта стаје 1 кг. треба 14 п. помножити са 78 кг.

Исто се тако ради и у овом другом задатку: Кад је Ел. вина 24 дин., 1 л. ће бити 24 п. По чему2г По томе што је лит. стоти део од сл., а 24 п. су стоти део од 24 дин. Па кад један лит. стаје 24 п., 160 лит. стаће 160 пута по толико.

Овако се исти рачунају метри и см. метри и сл. ар и кв. метри, јер су и они стоти делови од ових већих мера.

Краће речено, треба упамтити да колико #08. стаје дин. толико кг. стаје пара. Колико ел. стаје дин. толико лшт. стаје пара. Колико мет. стаје дин., толико см. стаје пара, и т. Д.

А шта ћемо кад тов. жита, ел. ракије, мет. штофа и т. д. стаје и по неколико пара, (14,60 дин., 32,40 д., 7 30) > Како ће се онда радити овим путем >

У овом случају ради се исто као и мало час, само такви рачуни су само за ТУ разред, у ком се рачуна десетним разломцима. Ту се онда каже да кг. жита стаје 14 пара и 60 стотих од паре (14,60 п.); да лит. ракије стаје 32 паре и 40 стотих од паре (32,40 п.); да см. штофа стаје 7 пара и 30 стотих од паре (7,30 п.) и т. д.

Кад се раде оваки рачуни, треба ђацима нарочито обрапишти пажњу да — по свршеном множењу — треба прво одвојити десетна места, па оно што остане то су паре. Сад у њима треба одвојити дин. и паре, (одвојивши с десне стране 2 цифре за паре, остало су динари, јер ће дин. бити 100 пута мање, а са 100 делимо обичан број, кад му одвојимо с десна 2 цифре. |

Код ових задатака згодно је и треба ђацима објаснити како се сад на пијаци и не погађа на кг. и на литре, него на товаре и Ел. Али чим се каже пошто је товар или Ел. (по предњем објашњењу) зна се пошто је 1 кг. и 1 литар.

15. Многи наставници у писменом дељењу траже остатак (претек) Дисменим одузимањем. Ово треба радити само у [и | раз. где се, том приликом, учи и писмено одузимање, али у Ш и ТУ раз. то треба радити само при великим бро-

јевима. А кад су бројеви мали, треба одузимати усмено.