Učitelj

217

овога метода имала успеха у оним школама, где се примењивала, ! Ако само један препоручених начина будете употребљавали, посао обучавања знатно ће се олакшати и за вас и за ученике. Он ће се особито упростити п бити јасан онда, кад оставимо све „тајне“ и „секрете“ спајања гласова, које у постојећем облику управо и није тако далеко отишло од слагања слова; кад оставимо ту штетну самообману, која. као да постоји зато, да одржава мудрост наше знамените пословице о горком корену учења. Више простоте тамо, где је и сама ствар проста! Више смисла, више светлости тамо, где се полаже основ смислу, где се за децу открива светлост разума ! 20—1—1906. год. Баговац Драг. Михаиловић.

Методичко упуство за предавање очигледне наставе ј Ги 11 разреду основне шткоде,

П 0 кући.

Где станују твоји родитељи % (У кући) Чија је та кућа 2 (Наша) Како се зове кућа у којој си се ти родио (Очева) Волиш ли ти своју кућу • (Много волим) Од чега је саграђена твоја кућа 2 (Од камена. и дрвета и т. д.) А ко зида кућу: (Зидар) А ко ради кућу изнутра 2 (Столар, стаклар, бравар, фарбар пи т. д,) Шта се налази под кућом (Подрум) А шта је над кућом (Таван) Дакле шта има у кући (Собе, ходник, кујна, подрум и таван) Како се зове човек чија је кућа (Газда, домаћин) Да ли свака породица има своју кућу“ (Нема) Па где станују они који немају својих кућа (Станују по тућим кућама) Како се зове сасвим мала кућа (Колиба) А врло велика кућа (Палата). (Често је пута срећнији спромашак у колиби, него богаташ у палати).

За цртање: кућа, прозори, врата и т. д.

За чишање: (из читанке) о кући.

# Овај се метод у потпуној системи примењивао у вежбаоници једне Учит. Школе и за време педагошких курсева у јулу 1895. г. Прев.

УЧИТЕЉ 15