Učitelj

218

Загонешка. — Праве ме од сламе, од дрвета п камена. Видим се по кућама, црквама и житницама. (Кров).

Имена предмета у кући.

Кад хоћеш да уђеш у кућу, шта мораш прво да урадиш“ (Да отворим врата) Како се зову прва велика врата са улице (Капија) Где се улази са капије2 (У ходник) Шта видимо у ходнику2 (Више врата) А где воде ова врата“ (Једна воде у двориште, друга у собу, кујну и 1. д:).

Како је у подруму (Мрачно, хладовито, ниско и т.д.). Шта се оставља у подруму: (Пиће: пиво, вино, ракија, поврће, воће ит, д.) А зашта је таван (Опет за оставку и за сушење рубља).

Како се зове соба у којој се спава • (Спаваћа) А соба која је намештена и у којој не боравимо (Сала) Како се зове соба у којој се кува (Кујна).

Сад ћемо да видимо шта има у соби.

Колико има зидова ова учионица“ (Има 4 зида) А ваша соба (И она пма 4 зида) Дакле, шта мора да има свака соба; (Свака соба мора да има 4 зида) А шта је пад собом“ (Таван) А под собом (Подрум) Па шта још мора да има свака соба осим зидова 2 (Свака соба мора још да има шава“ и подрум).

Ко боји зидове у соби (Фарбар) Куда долази светлост у собу (Кроз прозор).

Које ствари имате ви у собама; (Питати више ученика) свакој соби има сто. (Сто за једење). Кад се хоће да седне, узима се столица, клупа, шамла. У соби има и пећ.

Именујте још коју ствар собну. (Орман, писаћи сто, кренет и | но

У соби има ствари и за украсе. Које су тог

(На зидовима висе слике, огледала ит, д). Шта стоји на прозорима 2 (Стоје завесе и цвеће).

Шта раде деца по соби“ (У соби се играју деца). Које играчке имате виг (Коњ, бич, лутка, лопта и 1. д.).

У соби станују отад, мати, деца, стара мајка и т.д. Да не

станују какве животиње у собама (Пас, мачка, тице ит. д)). )

Зашто отвара мати прозоре изјутра“ (Ветри) Шта ради она још пзјутра (Она чисти патос п брише ствари. Оставља сваку ствар на одређено место).

Записати: Соба мора да буде чиста и уредна. Свака ствар треба да је на своме месту.